Social

În plin sezon estival, centrele multifuncţionale ale ASP, solicitate de tot mai multe persoane

Criza de blanchete
Sursa video: TVR MOLDOVA

Sunt probleme la Centrele multifuncţionale ale Agenţiei Servicii Publice care provoacă revoltă în rândul cetățenilor. În plin sezon estival, autorităţile au anunţat că vor elibera paşapoarte doar celor care au urgenţe. E criză de blanchete dar e și aglomeratie mare pentru că mulți au lăsat perfectarea documentelor pe ultima sută de metri.

La acest Centru Multifuncţional din centrul Chişinăului rândul de aşteptare este destul de mare. Am încercat să intrăm şi să filmăm însă nu ni s-a permis. Am discutat cu oamenii şi ne-au spus că sunt foarte nemulţumiţi din cauza acestei crize a blanchetelor care le dă planurile peste cap. Nadia Chiriac a venit astăzi fără programare la centrul multifuncţional nr. 5 al Agenţiei Sericii Publice pentru a-şi face paşaport, dar şi unuia dintre copii. NADIA CHIRIAC: „Programările sunt abia la data de 5 august. Noi avem nevoie pentru jumătatea lunii iulie, pentru că avem rezervare la mare. Din motiv că s-a anunţat că paşapoartelor cele expirate, vor fi valabile şi în 2023, nu ne-am făcut griji. Acum Turcia nu primeşte cu paşapoarte expirate. Am venit să-l perfectez la 15 zile şi mi se spune că nu pot. Pot să-l perfectez doar la urgenţă, în termen de o zi sau câteva ore.” Planurile de vacanţă ale multor solicitanți sunt date peste cap pentru că întâi și-au aranjat vacanta și apoi au avut grijă de acte. NADIA CHIRIAC: „Acum dacă prezentaţi biletul de avion sau rezervarea? Nu, mi-au spus în termen de o zi sau câteva ore, cee ace este mai mult de 5 zile este termen standart şi nu pot perfecta fără programare prealabilă. Am de perfectat două paşapoarte şi trebuie să achit tarif dublu.” Cazuri de refuz sunt foarte multe. Capacitatea Agentiei de Servicii Publice este limitată iar multi oameni sunt pusi in asteptare pentru o perioada prea lungă. „De la Albişoara ne-au trimis aici. Noi am cumpărat bilet, avem totul, vrem să facem la o zi şi fără programare, dar programarea e tocmai pe 5 august. La mare vrem să ne ducem. Vom sta acasă deja dacă nu se fac. Biletul rămâne achitat şi nu vom pleca nicăieri. Destul de neplăcut. Vara se duce şi nicăieri nu pleci.” Probleme mai mari sunt pentru cei ce trebuie să meargă la tratamente in străinătate. Orice zi de întârziere poate duce la agravarea bolii. CRISTINA FROLOV: „Am încercat alaltăieri să fac o programare on line la care mi-au oferit chiar şi pentru paşapoartele eliberate la 2, 5 zile, data de 2 august, la care eu m-am speriat. Zic imposibil, pentru că paşaportul fetiţei expiră în data de 27 iulie.” Reprezentanţii Agenţiei Servicii Publice dezmint că ar fi probleme. STELIAN GORINCIOI, şef Departamentul acte de identitate, cetăţenie şi evidenţa persoanelor, ASP. Persoanele care ne prezintă nouă toate documentele justificative, programare peste hotare, vacanţă, vizită la medic, Agenţia Servicii Publice deserveşte pe toţi cetăţenii. Nu exclud că mai pot exista astfel de cazuri, dar până la urmă noi rezilvăm. Astăzi, de exemplu, până la ora 13, la urgenţă au fost deservite 400 de persoane.” Procuratura Anticorupție a oferit noi detalii în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte, o fraudă care a generat și ea actuala criză. Au fost aplicate sechestre pe 49 de bunuri imobile ale învinuiților și au fost citați pentru audieri persoane care au fost funcționari la ASP, dar și trei oameni de afaceri.

În luna mai, Agenţia Servicii Publice a anunţat că nu va mai elibera paşapoarte noi pentru cetăţenii Republicii Moldova chiar dacă actul este expirat. Autorităţile au motivat că sunt prea multe solicitări şi este lipsă de blanchete. Valabilitatea paşapoartelor a fost extinsă până în iunie 2023, însă doar cinci state au acceptat să primească basarabenii cu acte expirate.

Săptămâna trecută, directorul ASP, Mircea Eşanu, a declarat că la începutul lui iulie, în Republica Moldova urmează să ajungă 250 de mii de blanchete pentru pașapoarte iar Agenția va putea elibera actele de identitate tuturor cetăţenilor, nu doar celor care au urgenţe.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter