Cultură

Reportajele Telejurnalului: Festivalul Chitarelor, în memoria lui Iurie Sadovnic

Reportajele telejurnalului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Născut pe 14 decembrie 1951 în satul Jura, raionul Râbniţa, Iurie Sadovnic este unul dintre cei mai îndrăgiți autori și interpreți de muzică folk pe care i-a avut Republica Moldova. În premieră, pe malul Nistrului, aproape de locul unde a copilărit şi a trait ultimii ani din viaţă, are loc, în aceste zile, Festivalul Chitarelor. Un eveniment ce readuce arta regretatului cantautor în atenția iubitorilor de frumos și de autentic.

NICOLAE FEDERIUC organizator, Festivalul Chitarelor : „El face parte din titanii culturii noastre. El rămâne un haiduc al folkului moldovenesc. E a dat tonalitatea aceasta, bărbătească, haiducească, o tonalitate de luptător, care, de altfel, în cultura noastră, noi avem acest stil mai liric, mai mioritic. Ce încerca el să promoveze prin creaţia sa, anume spiritul acesta mai dârz, mai demn, mai drept. Iurie Sadovnic a avut o ţinută de artist autentică, profundă care conţinea toate elementele pe care trebuie să le aibă un artist.” 

Ideea organizării acestui festival i-a aparţinut chiar îndrăgitului artist. A apucat să pună pe hârtie câteva schițe pentru această manifestare, atunci când nimic nu prevestea tragicul lui sfârşit. 

NICOLAE FEDERIUC organizator, Festivalul Chitarelor: „El trăia la Susleni în ultimii ani de viaţă. El aşa şi se numea – Iurie Sadovnic Orheianul. A fost mereu legat de Orhei. Aflu că el a vrut să facă acest festival, a început chiar şi să-l organizeze. Din păcate am avut şi perioada de pandemie. Iurie Sadovnic a cântat despre aceste locuri, el s-a inspirat de aici. Noi am auzit piesele lui, dar nu am văzut şi simţit la modul practic. Noi ne aflăm pe malul Nistrului, un loc extraordinar de frumos, la poalele Codrului, aici e o pădure de pini, lângă această mănăstire.” 

Festivalul Chitarelor își propune să inspire şi să îndrăgostească tânăra generaţie de creaţia dincolo de timp a legendarului cantautor. Organizatorii văd această manifestare și ca un omagiu adus lui Iurie Sadovnic. 

NICOLAE FEDERIUC organizator, Festivalul Chitarelor: „Ne bucurăm să vedem că vin elitele noastre, oamenii copiii, având aici multe chestii educative. Partea cealaltă este faptul că Iurie Sadovnic trebuie repus în scenă, readus la viaţă.”

 Pentru că așa este croită lumea în care trăim, deseori importanța unui artist este apreciată după ce el nu mai este. Tocmai de aceea, Festivalul Chitarelor promovează acum importanţa culturii, a artiştilor, mai ales în aceste vremuri tulburi pentru întreaga planetă. 

NICOLAE FEDERIUC organizator, Festivalul Chitarelor: „Şi în Biblie se spune: nimeni nu e proroc în ţara lui. De foarte multe ori, omul preţuieşte valoarea lucrului atunci când nu-l mai are. Când oamenii sunt în viaţă mereu căutăm chichiţe, ca mai apoi atunci când îi pierdem să conştientizăm imensitatea acestui om şi să preţuim creaţia sa, ceea ce a reprezentat personalitatea în sine. Trebuie să învăţăm, sigur, aceste lecţii şi să le oferim onoarea cuvenită atunci când sunt în viaţă că, altfel, după ce mor nu ştiu cât de mult înseamnă pentru ei acest lucru.” 

Într-un spațiu mioritic, în mijlocul naturii, Festivalul Chitarelor atinge cele mai sensibile strune ale poporului basarabean. Creaţia lui Iurie Sadovnic a pus dintotdeauna în valoare meleagurile natale, valorile şi tradiţiile româneşti.

 IURIE SADOVNIC interpret, Artist Emerit al Republicii Moldova: „Eu, cândva, la 14 decembrie 1951, într-o zi şi într-o lună cu Nostradamus. Ca un copil aici rămâneam, aici, unul la unu cu natura, cu o undiţă şi natura. Când rămâi singur cu natura, vrei nu vrei, începi a îngâna ceva.” 

NICOLAE FEDERIUC organizator, Festivalul Chitarelor: „Efectul acestui festival este şi crearea unui nucleu, centru de atracţie unde se adună toţi. Aici se cântă live, aici vin personalităţi importante din muzica noastră. Este foarte important pentru educaţie, inclusiv a spiritului patriotic care, iarăşi, aş spune că suntem un pic corigenţi la acest capitol şi pentru unitate.” 

Dincolo de încărcătura spirituală a pieselor semnate de maestru, textele lui Iurie Sadovnic, de un patriotism aparte, au inspirat generaţii întregi. Creaţia lui i-a alinat pe basarabeni în vremuri de restrişte, a îmbărbătat şi a facut un apel la unitate. Organizatorii festivalului spun că toate aceste motive sunt o rațiune în plus pentru care patrimoniul artistic de o valoare inestimabilă, lăsat moștenire de Iurie Sadovnic, trebuie conservat.

 NICOLAE FEDERIUC organizator, Festivalul Chitarelor: „ Există o sumedenie de piese care nu sunt suficient de cunoscute dar de o valoare extraordinară. Cred că dacă ele nu vor fi valorificate, păcat să pierdem aşa ceva. Sunt nişte lucruri de patrimoniu care trebuie neapărat readuse la viaţă.” 

Pe lângă muzica de calitate, participanții la această manifestare se pot relaxa și se pot distra. Pot trage cu arcul medieval, se pot plimba cu barca pe Nistru, pot vizita târgul meșterilor populari sau participa la ateliere de creație pentru copii, pot lua parte la drumeții și demonstrații culinare. Va fi și un foc de tabară haiducesc, unde se vor depăna amintiri și se vor spune poveşti, inclusiv despre maestrul Sadovnic.

Iurie Sadovnic a fost un interpret prolific, a scris şi compus texte neobosit până în "duminica" vieţii lui. Iurie Sadovnic a deținut în palmaresul său o serie de șlagăre: "Dragă o Tee", "Am să plec în codrul verde", "Căprioara", "Mândro, cui mă lași pe mine", "Fața pâinii", "Noi pace vrem", "Măicuța", "Andrii Popa", "Demnitate", "În limba Ta", sunt doar câteva dintre ele. De-a lungul celor peste patru decenii de carieră, a devenit cunoscut pentru stilul său unic de interpretare, în care chitara i-a devenit un partener de scenă, mai mult decât un simplu instrument. Din 1984 a fost Artist Emerit al Republicii Moldova, Cavaler al Ordinului Meritul Civic din 1993 și deținător al Medaliei Mihai Eminescu. În anul 2015 artistul a fost decorat cu Ordinul Republicii. Iurie Sadovnic s-a stins din viață pe 7 iunie 2021.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter