Social

Depozitul de vaccinuri al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică a fost modernizat cu sprijinul UE și OMS

Depozit de vaccin
Sursa video: TVR MOLDOVA

Depozitul de vaccinuri al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică a fost modernizat cu sprijinul Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății. Este un proiect de susținere a vaccinării în cele șase state din cadrul Parteneriatului Estic al UE, din care face parte și Republica Moldova.

Depozitul a fost creat in urma cu 27 de ani și s-au făcut, de-a lungul timpului, doar reparaţii de întreţinere. Acum este renovat şi dotat cu echipamente performanţe care asigură securitate pentru păstrarea vaccinurilor. Au fost procurate şi două camioane frigorifice pentru distribuirea sigură a dozelor în cele peste 1300 de puncte de vaccinare.  

NICOLAE JELAMSCHI, director Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: „Anterior pandemiei Covid erau frigidere sau camere frigorifice doar pentru vaccinurile din programul naţional de imunizare. Evident că ele nu asigură nici regimul de temperatură pentru vaccinurile care sunt utilizate în Covid, spre exemplu Pfizer care se păstrează la -60. Iată aceste refigiratoare au fost acum achiziţionate. Acum sunt două, suficiente.”


ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Astăzi vedeţi aici camioanele echipate cu camere frigorifice care vor transporta vaccinurile în teritoriu De asemenea, congelatoare care să aibă această temperatură specifică necesară pentru anumite tipuri de vaccin.”


ALEXANDRU LUNGU,  şeful Depozitului naţional de vaccinuri: „Foarte multe s-au schimbat şi este un ajutor fără de care ne pierdeam. Să zicem un exemplu simplu, două zile în urmă, noi am primit 170 de frigidere şi cu ajutorul cadoului doi oameni le-am descărcat, le-am stocat. E un ajutor enorm.”

Uniunea Europeană a oferit 776 de mii de euro pentru dotarea depozitului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a promis că investiţiile în sistemul medical din Rrepublica Moldova nu se vor opri aici.


Excelența Sa JĀNIS MAŽEIKS, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău: „Această contribuţie se înscrie în suportul pe care Uniunea Europeană îl oferă constant Republicii Moldova pentru consolidarea sistemului sănătăţii publice. Vreau să vă asigur că Uniunea Europeană împreună cu statele europene vor ajuta în continuare Republica Moldova, sistemul sănătăţii publice, angajaţii din sectorul medical, precum şi cetăţeni acestei ţări.”

Anual, în depozitul naţional de vaccinuri sunt păstrate aproape un milion de vaccinuri.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter