Economic

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze naturale

Risc de a rămâne fără gaz
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova riscă să rămână, chiar de mâine, fără gaze naturale. Astăzi este data limită de achitare către Gazprom a plăţii în avans pentru consumul din luna august. Moldovagaz nu a reuşit însă să adune suma necesară, iar în aceste condiţii, concernul rus poate închide robinetul în orice moment.

Conform contractului, Republica Moldova trebuie să achite în luna august avansul de 50 la sută pentru gazele naturale livrate de Gazprom. Este vorba despre aproximativ 18 milioane de dolari. 

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru TVR MOLDOVA că astăzi a fost achitată doar datoria rămasă pentru consumul de gaze din luna iulie. Furnizorul din Republica Moldova i-a solicitat companiei Gazprom extinderea termenului de plată pentru august, dar nu primit niciun răspuns. Expertul economic, Viorel Gîrbu, susţine că există riscuri clare ca Gazprom să sisteze livrările de gaze.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Pentru Gazprom, e un temei acest mesaj, această situaţie care se atestă în Republica Moldova, e un temei sufficient pentru a  sista livrările de gaze natural dacă ar urma o logică economică.  Dar evident, aici Gazprom-ul nu este o societatea economică pură. Gazprom este o unealtă pentru geopolitica Federaţiei Ruse în regiune”.

Iar expertul în energetică, Ion Muntean, crede că, în cazul în care Gazprom va sista livrările, Republica Moldova va putea rezista cel mult o lună.

ION MUNTEAN, expert în energetică: „Avem o rezervă de gaze naturale care depăşeşte 20 şi ceva de milioane de metri cubi, ceea ce ar fi sufiecient pentru aproximativ o lună”.

În luna august, Republica Moldova achită 1458 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, cu 478 de dolari mai mult faţă de iulie. Este cel mai mare preț plătit vreodată furnizorului rus.

Există cel puţin două motive pentru care Moldovagaz a ajuns în incapacitatea de a-şi onora obligaţiunile de plată faţă de Gazprom. Unul, potrivit lui Vadim Ceban, ar fi că tariful de peste 22 de lei pentru un metru cub, aprobat la începutul acestei luni de ANRE, nu permite onorarea plăţilor către Gazprom. Cel de-al doilea este că peste 2000 de consumatori noncasnici nu au achitat facturile, iar datoriile acumulate se ridică la peste 75 de milioane de lei. Săptămâna trecută, Vadim Ceban anunţa că va cere intervenţia Guvernului pentru a putea achita datoriilor istorice ale Societăţii pe Acţiuni Termoelectrica pentru acoperirea plăţilor restante către Gazprom. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a exlus acest lucru şi a declarat că Guvernul a venit deja în sprijinul Moldovagaz.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Noi nu luăm în calcul acest plan, ori Guvernul deja de mai multe ori a intervenit, inclusiv prin a oferi o vacanţă la plata TVA. Eu din câte cunosc, Moldovagaz a făcut o solicitare către Gazprom referitor la oferirea unei amânări pentru plata, pentru luna august. Şi cred că este corect ca să se aştepte răspunsul de la Gazprom”.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter