Extern

Olanda trimite materiale de salvare în Ucraina

post-img
imagine simbol

Olanda trimite în Ucraina aproximativ 30 de bărci de salvare, pompe de apă şi echipamente impermeabile destinate echipelor de prim-ajutor după distrugerea barajului Kahovka, au anunţat joi autorităţile, notează AFP.

"Facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina în această problemă. Este îngrozitor ce s-a întâmplat", a declarat ministrul olandez al dezvoltării, Liesje Schreinemacher, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Materialul care va fi livrat "cât mai repede posibil" include 32 de bărci de salvare, 15 pompe de apă şi 180 de veste de salvare, potrivit Ministerului olandez al Dezvoltării şi Comerţului Exterior.

Distrugerea barajului, aflat sub control rusesc în sudul Ucrainei ocupate, a provocat inundaţii masive, făcând morţi şi răniţi.

Mii de persoane au fost evacuate. Mulţi alţii au fugit cu propriile mijloace.

Arătată cu degetul încă de marţi de Ucraina, care a acuzat-o că a dinamitat barajul pentru a tăia drumul unei ofensive în sud spre Peninsula Crimeea, Rusia susţine că dimpotrivă este vorba despre un act "barbar" comis de ucraineni.

Moscova a afirmat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie că Kievul a distrus barajul Kahovka cu lovituri "masive" de artilerie şi a acuzat guvernul ucrainean că spune "minciuni flagrante".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter