Actualitate

România ar putea fi un potențial furnizor de gaze pentru Republica Moldova

Gaz din România
Sursa video: TVR MOLDOVA

În următorii ani, România ar putea fi principalul furnizor de gaze pentru Republica Moldova. O spune ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, cel ce a precizat că există posibilitatea ca Republica Moldova să semneze cu Bucureştiul un contract pe termen lung.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii: "Înțelegem că şi colegilor din România au anumite provocări cu livrările de gaze in această iarnă, însă noi suntem optimiști ținând cont că s-au început anumite proiecte de exploatare suplimentară a rezervelor de gaz din România şi respectiv cred că este foarte realist ca în următorii ani să avem un contract pe termen lung cu România." România la fel ca restul ţărilor europene dependente de gazul rusesc îşi consolidează puternic capacitățile energetice. Astăzi a fost pus în funcțiune Interconectorul Grecia-Bulgaria care va contribui, în mod semnificativ, la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Prezent la evenimentul de la Sofia, premierul român, Nicolae Ciucă, a vorbit şi despre necesitatea ajutorului oferit Republicii Moldova.

NICOLAE CIUCĂ prim-ministrul României: "Trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa, în ceea ce privește interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele necesare pentru a ne diversifica resursele și a acționa în solidaritate cu membrii UE și cu vecinii noștri din Republica Moldova, Ucraina sau Balcanii de Vest."

Ieri, Expert Forum a lansat o scrisoare deschisă prin care cere de urgenţă conducerii de la Bucureşti să semneze un contract pe termen lung cu Republica Moldova în vedearea livrării de gaze naturale la un preț rezonabil. Potrivit experţilor, dacă Gazprom va întrerupe livrările, autorităţile de la Chişinău vor trebui să cumpere gaz la preţ de piaţă, ceea ce înseamnă un tarif de trei ori mai mare decât în România.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter