Justiție

Alegerea procurorilor, condiția de inițiere a negocierilor de aderare

Alegerea procurorilor, condiția de inițiere a negocierilor de aderare

Reforma Justiţiei, în special, alegerea procurorului general, este restanţa Chişinăului pentru a putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, în luna iunie. Declaraţiile au fost făcute de comisarul pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Oliver Varhelyi, la Reuniunea Consiliului de asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. La forum a fost semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare cu UE, Republica Moldova fiind prima ţară ce are o asemenea înţelegere cu Bruxelles-ul.

În conferinţa de presă de la finalul Reuniunii Consiliului de Asociere, de la Bruxelles, oficialii europeni au declarat că doar de Chişinău depinde dacă negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE vor fi iniţiate în 25 iunie.

OLIVER  VARHELYI comisar european pentru Extindere, Politică de Vecinătate: „Cred că mai e un subiect care trebuie rezolvat. Dar am primit asigurări din partea Guvernului că se va face tot ce e de făcut. Punem accent acum pe reforma Justiţiei, mai ales, pe desemnarea unui procuror general. Rugăm Republica Moldova ca să facă aceşti ultimi paşi."

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „I-am asigurat pe prietenii noştri de aici că suntem ferm hotărâţi să implementăm reformele care ţin de agenda noastră europeană. Am reiterat că integrarea ţării este şi în beneficiul UE. Republica Moldova va deveni un contribuitor de stabilitate şi prosperitate în regiune. Este o oportunitate pentru UE să investească în securitatea regională şi o prioritate de investiţii pentru Republica Moldova."

Republica Moldova și Uniunea Europeană au încheiat un Parteneriat de Securitate și Apărare, catalogat ca unul "fără precedent".  

JOSEP BORRELL  Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe: „Moldova a devenit astăzi prima ţară care a semnat un parteneriat în domeniul securităţii cu UE. Este prima ţară, vor fi şi altele, pentru a crea o reţea de prieteni care să ne ajute să creăm parteneriate solide în domeniul securităţii, ceea ce include o cooperare mai strânsă în domenii precum securitatea cibernetică, combaterea ameninţărilor hibride."

Anterior, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, a declarat, la postul nostru de televiziune, că Republica Moldova nu va mergela pachet cu Ucraina în procesul de aderare la UE. Şi asta pentru că fiecare ţară va fi evaluată separat. Reuniunea Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova reprezintă o revizuire a relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles şi este a opta la număr.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter