Social

Complexul de clădiri de la intrarea în Chişinău, cunoscut ca „Porțile Oraşului”, a ajuns într-o stare deplorabilă

Complexul de clădiri de la intrarea în Chişinău, cunoscut ca „Porțile Oraşului”, a ajuns într-o stare deplorabilă

Complexul de clădiri de la intrarea în Chişinău, cunoscut ca Porțile Oraşului, a ajuns într-o stare deplorabilă. Imaginea grandioasă a rămas doar în albumele foto sau ilustratele turistice pentru că blocurile considerate drept una dintre cărţile de vizită ale capitalei Republicii Moldova arată jalnic. Au faţada jerpelită și curți pline de mizerie și gunoaie ce au devenit un loc propice pentru oamenii străzii.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Prima impresie a turiștilor care ne vizitează tara și intra in Chișinău din direcția aeroportului sunt legate de așa numitele porți ale orașului. De la distanță, complexul de clădiri, construit încă în anii '80, arată spectaculos și impunător”.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Însa privite de aproape, majoritatea ajung la concluzia ca prima impresie este înșelătoare. In interior, blocurile au pereții dărăpănați, geamurile deteriorate si pline  de mizerie”.

Primul lucru care sare în ochi sunt scările de la intrările în bloc. Aproape de ele sunt și platformele pentru gunoi care atrag câinii şi şobolanii, invadânt curtea împreună cu mirosul insuportabil.

Mizerie este şi in casa scărilor. Pereţii sunt murdari, plini de mucegai iar pe alocuri cade tencuiala. Locatarii au mai făcut reparaţii dar cele mai multe spații commune sunt avariate şi pline de gunoaie. La etajele superiorare se adăpostesc oamenii străzii ce fac gălăgie şi deseori consumă băuturi alcoolice.

Locatarii de la Porțile orașului au ajuns la culmea disperării. Au impresia că luptă cu morile de vânt pentru că autorităţile municipale nu fac nimic.

În 2023, Primăria Chișinău a alocat 18 milioane de lei pentru reabilitarea şi iluminarea faţadei. Antreprenorul care a câștigat licitația a refuzat în cele din urmă să facă lucrările, invocând creșterea prețurilor la materialele de construcţie.

ION BURDIUMOV, şef, Direcţia generală locativ-comunală și amenajare: „Noi o să analizăm, o să revedem devizele de cheltuieli şi o să anunţăm cred că anul viitor din nou reparaţia la faţade şi la bloc. Noi am făcut lucrări mai multe pe bulevardul Dacia, şi ne-am propus ca acest complex locativ să fie printre primele renovate şi aduse la starea iniţială”.

Până atunci însă, autoritățile promit că, în scurt timp, vor începe lucrări de deratizare şi combatere a şoarecilor. Ansamblul de blocuri - Portile Orașului Chişinău -  a fost construit în 1980. Cea mai înaltă clădire din complexul edilitar are 24 de etaje şi o înălţime de 70 de metri.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter