Actualitate

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko: „Ruşii nu pot veni până în regiunea transnistreană și nu cred că Tiraspolul își va proclama independența în această situație”

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko: „Ruşii nu pot veni până în regiunea transnistreană și nu cred că Tiraspolul își va proclama independența în această situație”

Continuă scenariile fanteziste din regiunea transnistreană. Pretinsul de opoziţie de la Râbniţa, Ghenadii Ciorba sustine că Vladimir Putin ar urma să ceară anexarea regiunii transnistrene la Federaţia Rusă, în 29 februarie, în discursul său rostit în Adunarea Federală. S-ar întâmpla, potrivit lui Ciorba, după ce Tiraspolul ar urma să decidă acest lucru la congresul aşa-zişilor deputaţi din regiune, programat pentru săptămâna viitoare. Experţii în securitate, politicieni şi ambasadori spun că acest scenariu este puţin probabil şi reprezintă doar o nouă provocare la adresa Chişinăului.

Într-o postare pe o reţea socială, aşa-numitul opozant al regimului separatist din stânga Nistrului, scrie că:

 

"În 29 februarie, președintele rus Putin se va adresa Adunării Federale de la Moscova. Cel mai probabil, în baza analizei situației, a fost emis un ordin de la Moscova pentru organizarea acestui congres, la care ar trebui exprimată cererea către Rusia a cetățenilor care locuiesc pe malul stâng, de a accepta transnistria în Federația Rusă. În 29 februarie Putin va anunța acest lucru în apelul său, iar Adunarea Federală, în mod urgent, va decide să satisfacă cererea." 

Biroul Politici de Reintegrare a Republicii Moldova a venit imediat cu o reacţie.

MARIANA SARÎ purtător de cuvânt, Biroul Politici de Reintegrare :"Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți."

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko, a declarat, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, că scenariul unei posibile anexări a regiunii transnistrene este foarte puţin probabil, odată ce armata rusă nu are acces până aici.

E. S. MARKO SHEVCHENKO Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „Eu nu cred că, în prezent, când situaţia în război e clară şi înţelegem că ruşii nu pot veni până în Transnistria, nimeni nu o să le permită, eu nu cred că în această situaţie ei vor proclama independenţa sau cere lui Putin acceptarea în Federaţia Rusă."

ANDREI CURĂRARU expert în probleme de securitate "Nu vedem anumite indicii că ruşii ar vrea să facă acel tronson prin regiunea Odesa către transnistria. Vedem mai degrabă o campanie de de presiune asupra autorităţilor Republicii Moldova, de mobilizare a alegătorilor lui Putin din transnistria, ca ucrainenii să aloce mai multe forţe pentru a păzi tronsonul de frontieră cu transnistria, dar şi pentru a crea haos, a determina autorităţile noastre să ia anumite acţiuni."

EUGEN TOMAC, eurodeputat, România: „Este clar că Putin n-a reuşit să câştige războiul. Şi pentru că nu i-a reuşit, a deschis un nou front, împotriva UE., lucru pe care îl vedem şi în Republica Moldova."

Reamintim că pe 16 februarie, la Tiraspol, în cadrul unei runde de negocieri în formatul 1+1, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, i-a reiterat reprezentantului regimului separatist de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, că soluţionarea conflictului transnistrean este posibilă doar pe cale paşnică, în interesele Republicii Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter