Politic

Răspunderea contravențională pentru dezinformarea online, blocată: amendamentul pe pauză

Parlament

Amendamentul la proiectul de lege privind răspunderea contravenţională pentru dezinformarea online a fost pus pe pauză. Preşedintele Parlamentului recunoaşte că forma actuală trebuie îmbunătăţită. De pe ordinea de zi a Parlamentului a fost retras şi proiectul de lege privind coruperea politică.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Este pus pe pauză şi va trebui să avem discuţii mai în detaliu pentru că stimaţi ziarişti şi cei care ne privesc cu proiectul acesta sau fără proiectul acesta, dezinformare nu dispare. Lucrurile trebuie abordate şi tratate, dar nu date într-o parte şi să ne facem că acest lucru nu există. Dezinformarea există, dezinformarea este un pericol la adresa securităţii statului şi trebuie să capacităm instituţii.” La şedinţa Parlamentului de astazi urma a fi votat, în a doua lectură, proiectul de lege care prevede sancţiuni mai dure pentru coruperea electorală și finanțarea partidelor politice în interesul grupărilor criminale, inclusiv cu bani externi. Şi acest proiect, împreună cu alte două, au fost retrase de pe ordinea de zi pentru a fi îmbunătăţite.

VERONICA ROŞCA preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi: „Din partea Comisie juridice, numiri şi imunităţi, a fost depus un demers prin care se solicită amânarea a patru proiecte de lege. Proiectul 371, proiectul cu numărul 68 şi proiectul 381 care necistă a fi încă redactate.”

Deputaţii din opoziţie condamnă coruperea electorală, dar spun că nu sunt de acord cu modul în care sunt elaborate, consultate şi dezbătute iniţiativele legislative.

ADRIAN ALBU deputat BCS: „Noi de fiecare dată spunem că corupere politică este un subiect condamanbil şi nu o singură dată am propus în cadrul plenului să votăm acel act în care condamnăm traseismul politic şi să găsim mecanismele ca traseismul politic să nu aibă loc.”

GRIGORE NOVAC deputat BCS: „Problema noastră cea mai mare este că nu avem o strategie naţională în lupta cu corupţie, o strategie privind lupta cu criminalitatea, o strategie naţională în lupta cu dezinformarea.”

Legea votată în prima lectură prevede că persoanele care vor fi implicate în coruperea electorală, acționând în interesul unui grup criminal organizat, risca amenzi de până la 92 500 de lei sau pina la 7 ani de închisoare. Sancţionaţi vor fi şi cei care vor colecta semnături nefiind autorizați.


Totodată, dosarele de corupţie se vor vor examina în regim prioritar, iar în cazul în care inculpatul are mai mulți apărători, lipsa unuia dintre ei nu va fi temei de amânare a ședinței.

REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter