Social

Anul trecut, brutarii din R. Moldova au reuşit să exporte peste 11 milioane de kg de produse de panificație

Anul trecut, brutarii din R. Moldova au reuşit să exporte peste 11 milioane de kg de produse de panificație

Anul trecut, brutarii din Republica Moldova au reuşit să exporte peste 11 milioane de kg de produse de panificatie. Cea mai mare cantitate de marfă s-a exportat în ţările Uniunii Europene, în special în România. Dezvoltarea acestui tip de afacere a fost posibilă și datorită proiectelor și finantărilor europene.

„Victor Nistorică a reusit să exporte chiar și in Irlanda, iar în ultimele două luni a exportat peste 20 de tone de plăcinte "Poale-n brâu", în România.”

VICTOR NISTORICĂ antreprenor: „Nu a fost deloc uşor pentru că oportunităţie au apărut chiar acum doi ani, dar am înţeles că nu eram pregătiţi pentru că trebuia să avem certificare ISO, trebuia să avem autorizaţie pentru export, trebuia să avem capacitate de producere. Pentru că livrarea la export presupune un volum mare într-o zi.”

Brutarii spun că secretul plăcintelor este umplutura făcută cu ingrediente de calitate.

DORIN PLATON şef secţie de producere: „Suntem conştineţi că acum agricultorii noştri suferă la acest capitol şi noi încercăm să folosim şi materia primă din Republica Moldova. Brânza pe care o folosim la plăcintă la fel este aducă şi din Ucraina şi de pe piaţa locală. Ce ţine de ulei este la fel şi toate legumele şi frunctele e folosim doar de pe piaţa locală.”

CRISTINA PLUGARU brutar: „Secretul unei plăcinte gustoase este să depui mult efort, să o întinzi bine şi apoi pui umplutura brânză, carne şi omul alege care i se pare mai bună.”

Victoe Nistorică nu ar fi reuşit să-şi crească capacitatea de producere fără ajutorul oferit de partenerii europeni. Majoritatea banilor câştgaţi în cadrul proiectelor sunt investiţi în echipamente.

VICTOR NISTORICĂ antreprenor: „Noi am fost beneficiari ODA pe partea programului de internaţionalizare prin care am primti bani în valoare de două milioane de lei pe care i-am investit în generator de curent electri ca să avem de rezervă, malaxor, divisor, laminator şi am contruit şi un depozit nou de congelate.”

Potrivit datelor oficiale, în 2022, Republica Moldova a exportat în România peste 7 milioane de kg de produse de brutărie şi patiserie. România este principala ţară de destinaţie pentru produsele basarabene.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter