Social

Octombrie este luna dedicată prevenirii cancerului mamar în întreaga lume

Octombrie este luna dedicată prevenirii cancerului mamar în întreaga lume

Anual, în Republica Moldova, peste 500 de femei care cer prea târziu ajutorul medicului îşi pierd viaţa din cauza cancerului mamar. Astăzi, în parcul "Alunelul" din sectorul Botanica al Chişinăului, s-a dat startul activităţilor de informare pentru prevenirea acestei maladii, care vor dura luna întreagă. Toţi participanţii au purtat cunoscuta panglică roz, simbol al luptei femeilor împotriva cancerului la sân.

„Aici colegile noastre de la Institutul Oncologic pot să vă spună cum se face corect o autopalpare, care sunt primele semne la care trebuie să atrageţi atenţia.”

Octombrie este luna dedicată prevenirii cancerului mamar în întreaga lume. Aceasta este una dintre cele mai răspândite boli în rândul femeilor. Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică şi medicii de la Institutul Oncologic au discutat cu doamnele şi domnişoarele participante la acţiune despre riscurile şi metodele de prevenire a cancerului la sân.

„Nimeni nu discută, se tem să se ducă la doctor chiar când văd că ceva nu este în regulă, eu tot aşa am avut problema şi nu am discutat şi pe urmă poate fi prea târziu.”

„Eu pe fata mea o învăţ mai bine prevenim decât tratăm, mai puţin dureros, mai puţin constisitor.”

Fetiţele care se plimbau prin parc, împreună cu mamele lor, au fost încurajate să picteze în roz imaginile fericirii şi speranţei.

„Ce ai ales să pictezi?

-Un fluture înconjurat de inimioare şi o floare. Eu simt fericirea în asta.”

„Aşa îţi imaginezi, familia e fericire?

-În familie se întâmplă lucruri bune şi uneori şi rele, ca să fie bine trebuie să discutăm unul cu altul.”

Dereglările hormonale, alimentația nesănătoasă sau consumul exagerat de cafea sunt printre cauzele care duc la îmbătrânirea precoce a țesutului glandei mamare și aparaţia cancerului. Iar specialiştii spun că o vizită din timp la medic poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

LILIANA ARNAUT, specialist în promovarea sănătăţii, ANSP: „Cancerul de sân trebuie prevenit, depistat şi tratat calitativ ca să nu răpună nicio viaţă.”

NATALIA SILITRARI, şef, Direcţia promovarea sănătăţii, ANSP: „Să aibă un mod de viaţă sănătos, să evite consumul de alcool, s-a dovedit că consumul de alcool este direct responsabil de cancerul de sân, să aibă un mod activ de viaţă, mişcare, alimentaţie sănătoasă şi periodic adresarea la medicul de familie pentru depistare şi screening.”

La nivel global maladia provoacă, anual, aproximativ 77.000 de decese.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter