Social

Elicopterele SMURD vor ateriza mai aproape de spitale

Elicopterele SMURD vor ateriza mai aproape de spitale

Pacienţii în stare gravă vor avea o şansă în plus la viaţă după ce se vor construi platforme pentru aterizarea elicopterelor SMURD în preajma a patru spitale din Republica Moldova. Prima instituţie medicală care va beneficia de un heliport modern, în acest an, va fi Spitalul Republican ,,Timofei Moşneaga" din Chişinău.

DANIELA DANILOVA reporter TVR MOLDOVA: „Chiar aici se va construi prima platformă pentru aterizarea elicopterelor medicale. Este la doar cinci minute distanţă de Spitalul Republican din Chişinău. Astfel, pacienţii în stare gravă, aduşi pe calea aerului, vor ajunge mult mai repede în grija medicilor, ceea ce va însemna mai multe vieţi salvate.”

La Spitalul Republican sunt aduşi, zilnic, pacienţi din toate raioanele Republicii Moldova. De cele mai multe sunt transportati cu ambulanţele, un astfel de drum putând să dureze şi patru ore. Dar chiar şi atunci cand sunt adusi cu un elicopter SMURD la Chişinău se pierde timp preţios cu transferul lor până la unitatea spitalicească.  

ALEXANDRU BOTIZATU şef, Departamentul Anesteziologie şi Terapie Intensivă, Spitalul Republica ,,Timofei Moşneaga": „Anual, prin intermediul serviciului SMURD, se aduc nu atât de mulţi pacienţi, trebuie să recunosc acest lucru. Elicopterul care transportă pacienţi aterizează pe stadionul Dinamo, ceea ce este foarte departe. Şi ar trebui să răspundem la întrebarea: cât durează un transfer de la stadionul Dinamo până la Spitalul Republican? Depăşeşte mult peste jumătate de oră.”

Unele intervenţii chirurgicale complexe, cum ar fi transplanturile de organe, sunt realizate doar la această instituţie medicală. Şi de aceea, un heliport în apropierea spitalului va fi de mare ajutor.

ALEXANDRU BOTIZATU şef, Departamentul Anesteziologie şi Terapie Intensivă, Spitalul Republica ,,Timofei Moşneaga": „Un potenţial donator de organe se poate afla oriunde pe teritoriul ţării, de la nord, Briceni, până la Giurgiuleşti, în sudul R. Moldovei. În timp de o oră-două, aceste organe trebuie aduse la noi. Absolut, nicio altă cale nu ar fi posibilă... decât prin transport aerian.”

Un alt heliport va fi construit şi lângă Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău iar alte două la spitalele raioanele din Cahul şi Bălţi. Toate ar trebui să fie date în exploatare până în luna septembrie.

DAN GRIŢCO şef, Direcţia Generală Intervenţie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: „Sunt suficient de mari pentru decolare şi aterizare în siguranţă, echipate cu iluminare pe timp de noapte şi cu toate condiţiile de siguranţă respectate. Alte obiective sunt: instruirea continuă a paramedicilor IGSU, instruirea pompierilor şi salvatorilor, care urmează să fie decursul acestui an, pe un poligon modern din judeţul Iaşi, România. Precum şi dotarea cu autospeciale de prim ajutor şi descarcerare.”

Constructia heliporturilor va costa peste patru milioane de lei, bani prevăzuţi în bugetul proiectului transfrontalier România – Republica Moldova. Datorită Proiectului SMURD, demarat în Republica Moldova în 2014, s-au desfăşurat peste 13.000 de intervenții terestre şi 125 aero-medicale. În prezent, însă, elicopterele medicale din România pot ateriza doar pe stadionul Dinamo, din apropierea Institutului de Medicină Urgentă. Înainte de proiectul SMURD, autorităţile Republicii Moldova au mai încercat să construiască o platformă pentru aterizarea elicopterelor, pe acoperișul spitalului de urgenţă, dar facilitatea nu a fost dată în exploatare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter