Republica Moldova a organizat in premieră, la Chisinău, o competiție națională de pitching pentru startup-uri. Premiul a fost câștigat de o companie care propune soluții de reduce a costurilor serviciilor de tip cloud, prin reducerea costurilor dar fără a compromite viteza sau fiabilitatea.
Pitch-ul este un tip de prezentare prin care se descrie ceea ce dorești să faci și ce îți dorești să obții. Termenul în sine este specific antreprenoriatului și industriei publicitare și înseamnă, la bază, a lansa un obiect. Pitch-ul, în principiu, reprezintă o scurtă prezentare pe care start-up-urile o fac de obicei în fața investitorilor. In competiția de la Chisinau au concurat 14 startup-uri locale.
ALEX LUNCAȘU participant, co-fondator companie: „Noi facem un constructor de web site-uri. Oricine, începând de la un copil de 15 ani sau o bunică de 60 de ani poate să își facă un site, fără să plăteacsă mii de euro la o echipa de developer. ”
VITALIE PETROSEAN participant, fondator companie: „O platformă de studiere a limbii engleze, noi am create-o în RM, în parteneriat cu universitatea din Oxford, Marea Britanie.Platforma noastră este bazată pe AI. Creată într-un mod de joc, un joc digital.”
Competiția a oferit participanților posibilitatea de a-și prezenta ideile de producție pentru propriul start-up.
OLGA MELNICIUC organizator, director executiv Startup Moldova: „Astăzi avem 14 starup-uri, dar au fost selectați din 40 de companii care au aplicat. Ceea ce inseamnă că există interes pentru această industrie, există multe idei inovative în R.Moldova. ”
CRISTIAN CERNEANU membru juriu: „Iși prezintă ideile în 3 minute și avem 3 min pentru întrebări. Respectiv în 6 min trebuie să reușim să ne facem impresii pe toate criteriile care sunt. Criteriile care sunt in juriu sunt aliniate cu cele care o să fie și la competiția mondială: cât de interesantă este ideea, cât de mare este piața, cât de bine rezolvă problema startup-ul care și-o propune. ”
Fondatorii unui start-up au convins juriul competiției că merită să reprezinte republica moldova cel mai mare concurs pentru startup-uri din lume.
MIHAI MĂRCUȚĂ co-fondator companie: „Am construit o platformă pe deasupra, oferim cloud soluții la preț de 70% mai ieftin și ușor de folosit pentru aceste chestii. Lucrăm la proiect de doi ani, de fapt am primit investiții de peste hotare. ”
DOINA FETCO director marketing, banca comercială: „ Este foarte important să stimulăm businessul, să susținem startap-urile și să stimulăm ideile inovative pentru că astfel vedem dezvoltarea țării și creșterea micilor afaceri, care maine pot fi mult mai mari.”
Câștigătorii au obținut un premiu de 3000 de dolari și vor concura pentru marele premiu de un milion de dolari la Startup World Cup din SUA, din luna octombrie. Evenimentul de la chisinau a fost organizat de Startup Moldova, cu sprijinul USAID, Suedia, Marea Britanie și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova.