Sci-Tech

Cum gestionăm alergiile de sezon şi cu ce recomandări vin medicii

Cum gestionăm alergiile de sezon şi cu ce recomandări vin medicii

Primăvara este un anotimp dificil pentru cei alergici. Polenul eliberat de flori, arbori și plante declanșează reacții diverse în rândul oamenilor sensibili. Există însă modalităţi de a gestiona alergiile de primăvară şi de a ne bucura de această perioadă, iar medicii vin cu o serie de recomandări.

Sinuzita, rinita și alte reacții la polen se declanşează la persoanele sensibile.

Simptome precum tusea, strănutul, ochii înroșiți, sunt doar câteva dintre semnalele serioase că trebuie să apelăm la un specialist.

DANIELA CORNEA, medic alergolog: În ceea ce ţine de polenul din afară, reacţionează fiecare diferit. Avem şi pacienţi primari, depistaţi în primul an. Avem şi pacienţi care sunt sezonieri, avem şi pacienţi care formează astmul sezonier în perioada aceasta, deşi în timpul anului se simt bine. Simptomatica este clasică, variază începând cu simptomele oculare, nazale, până la înăduşeală şi la acces de astm bronşic. Avem formele cutanate foarte multe acum la criptomeria, pacienţi cu urticarie.

Peste 30 la sută din populaţia Republicii Moldova suferă de diferite alergii, iar numărul este în continuă creștere.

DANIELA CORNEA, medic alergolog: Vedem o creştere. Gazele de eşapament, urbanizarea şi poluarea atmosferei au dus la intensificarea alergenului la polen, mai ales în zona urbană unde este mai agresiv. Avem o creştere a simptomelor astmatiforme din cauza războiului care se întâmplă şi exploziilor care au loc. Acest lucru l-am simţit după pacienţii astmatici, se adresează mai des. Noi recomandăm, nu să se adreseze acum în sezon, eu am refuzat mulţi pacienţi. Facem tratamentul specific cu alergeni, trei sau cinci ani la rând, sublingual, injectabil sau pastilar. Acesta costă. Nu este acoperit conform programului unic de asigurări, dar aceasta este unica ieşire din situaţie pentru ca pacientul să intre în remisie absolută.

Pentru cei care suferă de alergii sezoniere sunt importante câteva metode de prevenire, precum evitarea plimbărilor matinale în aer liber când concentrația de polen este maximă, folosirea ochelarilor de soare şi a măștilor de protecţie pentru a scădea riscul de contact al polenului cu mucoasele nazale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter