Economic

Exporturile agricole din Republica Moldova către UE. Vladimir Bolea: "În 2024 nu există impedimente pentru agricultori"

post-img
"Punctul pe AZi"

În ciuda provocărilor întâmpinate pe plan intern și internațional, Republica Moldova continuă să își extindă exporturile agricole către Uniunea Europeană, susține Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care subliniază că, pentru al doilea an consecutiv, UE a prelungit liberalizarea pieței, eliminând orice obstacole politice sau economice pentru exporturile moldovenești în 2024.

ZFR

"Luând în considerație că au fost anulate pentru Republica Moldova iarăși acele 7 cote, Republica Moldova ar putea exporta măcar tot, dar situația e foarte diferită. Noi abia am intrat în perioada cu primele cireșe, ultimele cireșe, cantitatea de cireșe în total exportată se ridică în jur la 1900-2000, datele finale încă nu le avem. Cerealele abia se strâng de pe câmp. Eu nu cred că noi mai avem astăzi în Republica Moldova floarea soarelui care să fie exportată în direcția spre UE. Marea majoritate a producției agricole, gen cereale, se duce, totuși în UE, și nu numai. Din păcate, s-a micșorat numărul de țări la care noi exportam, de la 30 la 11-12, din cauză că s-au închis porturile din Odesa, pentru noi", a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, ministrul spune că în 2024 nu există impedimente pentru agricultori să-și exporte producția în Uniunea Europeană.

"Ce este cert, în 2024, la acest moment, nu există niciun impediment din punct de vedere politic, economic, ca tu să-ți exporți producția ta în UE. UE a prelungit, pentru al doilea an consecutiv, liberalizarea definitivă pieții. Producătorii noștri de fructe astăzi lucrează la al doilea pas, și eu cred că e foarte important, ambalarea, calibrarea, lucruri care sunt cerute de către piața europeană. Ei vor ambalate la 200-250 de grame, 500 de grame, nu mai vor lăzile astea, vor produsul calibrat, sortat. Acestea sunt lucruri de înalt plus valoare. Aceasta îți oferă și un preț mare, doar că necesită investiții foarte mari. Toate aceste linii, aceste operațiuni costă foarte mult. O linie de sortare costă un milion de euro. Anul acesta noi am ajuns în rețele renumite din Europa cu cireșe și alte produse. Agricultorii din Republica Moldova care sunt asociați într-o asociație profesională", a adăugat Vladimir Bolea.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.


author-img_1

Cristina Mirca

Reporter