Actualitate

Pericolul arsurilor solare şi chiar al cancerului de piele. Recomandările medicilor pentru sezonul estival

Pericol de arsuri solare
Sursa video: TVR MOLDOVA

A venit sezonul concediilor, iar zilele lungi la piscină sau pe malul mării aduc cu ele pericolul arsurilor solare şi chiar al cancerului de piele, dacă nu luăm câteva masuri simple de protecţie. Medicii spun să evităm expunerea la soare în orele prânzului, să folosim cremele solare potrivite şi să cerem ajutorul unui specialist de fiecare dată când o aluniţă îşi modifică aspectul.

Puţini oameni  ascultă sfaturile medicilor şi au grijă de pielea lor atunci când se expun razelor solare. Medicul oncolog Silvia Ţurcan ne învaţă cum putem preveni dezvoltarea cancerului de piele. Deosebit de atenţi ar trebui să fie cei care au aluniţe pe corp.

STELA  ŢURCAN, medic oncolog: „Absolut orice tip de aluniţă trebuie protejat. Cele ieşite în suprafaţă şi cu picioruş sunt chiar mai puţin ofensive decât cele care sunt intracutane. Orice aluniţă care manifestă o schimbare şi pacientul observă o schimbare este necesar de a consulta oncologul.”

Basarabenii au păreri împărţite despre necesitatea protecţiei solare, pe timp de vară. Unii ne-au spus că au grijă de pielea lor, folosind creme speciale, iar alţii, doar, stau la umbră.

„Mă strădui să nu prea stau la soare deoarece apar probleme. Am stat la soare la mare şi... – Ce aţi observat pe piele? – Alunele, punctişoare negre după asta s-au început a face alunele mărunte. Faţa, faţa totuşi o protejez pentru că apar totuşi pete şi văd că este efect.”

„Crema solară de 50% folosesc şi nu prea mă expun la soare, atât. Decât razele solare să ne afecteze mai bine să ne protejăm.”

„Am grijă să nu mă bronzez şi să folosesc cremele cu protecţie solară, deoarece am pielea deschisă. Spre exemplu, pielea mea nu prinde bronzul bine, fac arsuri, de aceea nici nu prea pot să prind bronz, mereu stau la umbră.”

„Eu nu mă protejez. Şi nu mă tem. Iar în cazul în care mă doare capul, mă mut la umbră.”

Medicii mai recomandă să evităm expunerea la soare în orele prânzului şi să purtăm haine de culoare deschisă. Iar cremele de protecţie trebuie alese cu grijă, în funcţie de tipul pielii.  

STELA ŢURCAN, medic oncolog: „Este foarte important ca persoanele să-şi urmărească aluniţele, să meargă la dermatolog, oncodermatolog sau eventual la un medic de familie pentru a-şi verifica aluniţele. În perioada estivală este foarte important să ne protejăm pielea de razele ultraviolete. La blonzi şi roşcaţi de 50+ şi la bruneţi protecţia trebuie să fie nu mai jos de 25 – 35+.”

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până la trei milioane de oameni dezvoltă o formă de cancer non-melanom şi aproximativ 130 de mii sunt diagnosticaţi cu melanom, în fiecare an. Studiile mai spun că rata globală a cancerului de piele va creşte cu aproximativ 50% până în 2040.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter