Actualitate

Ala Nemerenco: Serviciul republican AVIASAN nu va fi lichidat

Ala Nemerenco: Serviciul republican AVIASAN nu va fi lichidat

Serviciul republican AVIASAN nu va fi lichidat, ci va trece în subordinea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că această măsură este necesară din cauza calităţii scăzute a acestui serviciu. Mai mult, decizia a fost luată în urma unei şedinţe cu şefii tuturor instituţiilor medicale din Republica Moldova.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: La fiecare transfer intraspitalicesc, atunci când vin din periferii pacienţi în stare gravă trebuiesc consultaţi sa transferaţi la instituţii terţiare de forţă din Chişinău. Apar probleme şi oamenii trebuie să ajungă la mine atât medicii, cât şi rudele, pacienţii. El nu se va numi AVIASAN pentru că nu are nici avioane şi nici aripi. El se va numi Centrul Naţional de Consult şi Tranfer Intraspitalicesc şi se va ocupa exact cu aceste transferuri şi consulatţii de la distanţă.

Ultimele statistici oferite de Ministerul Sănătăţii arată că, anual, serviciul AVIASAN transportă circa trei mii de pacienți în stare gravă. Ministrul Sănătăţii a mai spus că va fi cumpărat un soft care va conecta toate tomografele din spitalele raionale cu cele din Chişinău. Astfel, în situaţii de urgenţă, specialiştii din capitala ţării vor putea să-i ajute pe medicii din raioane.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter