După ce in 2023 au fost înregistrate doar trei cazuri de rujeolă în Republica Moldova, situaţia a devit alarmantă in 2024 când au fost diagnosticate 210 persoane. 85% dintre pacienti nu sunt vaccinați, iar copiii sunt cei mai afectați. Autoritățile trag un semnal de alarmă și reamintesc că vaccinarea este cea mai eficientă măsură de protecţie.
Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă care duce adesea la complicații. Potrivit ultimelor date, în perioada 2021-2022 în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz. In 2023 au fost confirmate trei cazuri, dintre care două de import din Austria şi Federaţia Rusă.
LUDMILA BÎRCA medic infecţionist: „Rujeola este o boală contagioasă foarte complicată, care se întâlneşte mai frecvent la copii decât la adulţi. Evoluează boala acut, se începe cu febră, rinoree, tuse, dureri în gât sau conjunctivită. Adică ochişorii se înroşesc. Câteva zile febra este înaltă, iar îăn a patra zi a bolii încep să apară erupţiile pe piele. Iniţial pe faţă, apoi pe trunchi şi în a treia zi ajung şi pe membre.”
De la începutul acestui , în Republica Moldova, s-au înregistrat 210 cazuri de rujeolă, cele mai multe în Chișinău și în raionul Sângerei.
NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit Agenţiei Naţionale, din numărul total de persoane diagnosticate, în 17 cazuri este vorba despre persoane care s-au întors dintr-o altă ţară. Cel mai mare focar de rujeolă a fost depistat în Chişinău, în luna iunie când aproape 70 de persoane s-au îmbolnăvit. Iar în raioanele Sîngerei şi Străşeni a fost înregistrată cea mai mare rată de infectare cu rujeolă.”
CAZURI DE RUJEOLĂ ÎN R. MOLDOVA
Luna Număr persoane diagnosticate
Iunie 69
August 21
Septembrie 13
Octombrie 26
Noiembrie 5
LAURA ŢURCANU medic epidemiolog, ANSP: „ Din numărul total de 210 cazuri, cei mai afectaţi sunt copii de la un an până la 19 ani. Cel mai mic copi care a făcut rujeolă este de patru luni şi cel mai mare matur avea 55 de ani. Creşterea numărului de cazuri în acest an se explică prin importul unui caz printre refugiaţi, unde în acest centru comunitar au contactat infecţia. Al doilea val care l-am avut în această toamnă a vizat persoanele dintr-o comunitate religioasă. Ei sunt contra vaccinării.”
Specialiștii atrag atenția că persoanele adulte care nu solicită asistență medicală la timp pot suferi complicații care pot pune viața în pericol.
LAURA ŢURCANU medic epidemiolog, ANSP: „ Ea este periculoasă prin complicaţiile ei. Şi cel mai des complicaţiile care pot apărea după rujeolă este pneumonia, dar poate fi şi encefalita. În primul rând trebuie de adresat foarte repede la medic, la apariţia primelor simptome şi chiar la febră. Nu trebuie de aşteptat ca să apară erupţiile. Vaccinul este cea eficientă metodă în revenirea acestei maladii.”
Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, la 7 ani, iar a treia doză la 15 ani. În cazul în care, copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.