Justiție

Ministrul Apărării: „Un sistem închegat care să asigure securitatea spațiului aerian al R. Moldova costă miliarde de euro și construirea acestuia ar dura până la 7 ani”

post-img
Anatolie Nosatîi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, susține că un sistem închegat care să asigure securitatea spațiului aerian al R. Moldova costă miliarde de euro și construirea acestuia ar dura de la 3 până la 7 ani. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Este un sistem destul de complicat care se creează reieșind din teritoriu și relieful a fiecărei țări în parte. Noi avem studiu destul de dezvoltat detaliat de partenerii occidentali. Începând din anul 2009 când au fost întreprinse măsuri de readucere în stare de funcțiune a sistemului național de apărare antiaeriană. Aceste date ne arată necesitatea de mai multe sisteme de radare la diferite înălțimi și cu posibilitatea de acoperire a teritoriului național, inclusiv și a teritoriului adiacent până la distanța de circa 200-250 km. Ce ține de capacitatea de intervenție, iarăși se eșalonează la nivel tactic, operațional și strategic și respectiv impune achiziționarea sau dotarea cu diferite sisteme. Nivel tactic vorbim despre rachete de distanță mică și medie, la nivel operativ cu o distanță de 40-80 de km și la nivel strategic niște sisteme mai performante ce ar depăși 200 de km. Acestea ar fi niște costuri colosale care R. Moldova nu și-ar permite într-un timp scurt să acopere tot aceasta, respectiv trebuie să fie lansate niște programe de înzestrare de lungă durată, eșalonate și coordonate în timp și finanțe,” a declarat Anatolie Nosatîi în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Întrebat cât ar costa un sistem închegat care să asigure securitatea spațiului aerian al R. Moldova, Nosatîi a menționat că miliarde de euro, chiar și pentru un teritoriu atât de mic luând în considerație că un sistem de apărare anterian de tip Patriot, costă la circa 500 de milioane de euro.

„Pentru al achiziționa nu este posibil ca și astăzi având acea sumă și de cumpărat de la un magazin de undeva, la un depozit, de la un producător fiindcă fiecare producător are nevoie de timp să facă acest echipament, iar producerea durează 2-3 ani, posibil și mai mult. Respectiv, construirea unui sistem integral cu sisteme de radiolocații și sisteme de interceptare ar dura minimum 3-7 ani,” a mai adăugat ministrul Apărării.

Întrebat dacă cumpărarea acestei sistem trebuie și este prioritar Guvernului R. Moldova, Nostîi a spus că asigurarea securității cetățenilor R. Moldova este prioritatea Guvernului. 

„Dar ai nevoie de echipament, de efectiv instruit, de mentenanță și multe altele, dar am menționat că sistemul de apărare național este într-o situație critică și are nevoie și la mai multe compartimente să fie asigurat. Domeniul de apărare antiariană este unul critic, dar este unul destul de sofisticat și costisitor,” spune  Anatolie Nosatîi.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 18 octombrie o puteți vedea în continuare.

      

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter