Social

La Tiraspol, se pregătesc noi pedepse pentru dezvăluirea datelor legate de exponenții regimului separatist

post-img
Așa-zisul procuror general de la Tiraspol, Anatoli Gurețki

Pe 23 ianuarie 2025, Anatoli Gurețki, așa-numitul „procuror general” al regiunii transnistrene, a propus pretinsului legislativ de la Tiraspol o inițiativă legislativă prin care ar urma să fie sancționată penal colectarea, stocarea și transmiterea de date personale sau informații „clasificate” către autorități sau organizații externe. În realitate, prin aceste noi sancțiuni se protejează, în mod special, informațiile referitoare la exponenții administrației separatisteși la forțele paramilitare și cele de forță, menționează PromoLex.

Potrivit „proiectului de lege”, transmiterea „transfrontalieră” a acestor date ar putea fi sancționată cu amenzi între 1.800 și 2.700 de dolari sau până la opt ani de închisoare.

În cazul în care transmiterea informațiilor ar fi făcută de un „grup organizat”, sancțiunile s-ar înăspri, ajungând până la 3.150 de dolari și pedepse de până la zece ani de detenție.

Conceptul de „date personale” este vag definit și ar putea include orice tip de informație.

Această propunere survine la scurt timp după adoptarea unei legi similare în Federația Rusă, ceea ce intensifică riscurile pentru jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și oricine colaborează cu presa de pe malul drept al Nistrului.

De asemenea, inițiativa face parte dintr-un șir de măsuri prin care autoritățile transnistrene încearcă să ascundă identitățile celor responsabili de condamnările ilegale sau de abuzurile împotriva locuitorilor regiunii.

Anatoli Gurețki este cunoscut și pentru propunerea sa din 2022 de a sancționa penal persoanele care se adresează instanțelor internaționale, precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau Comitetelor ONU, pentru încălcările drepturilor omului.

De altfel, Gurețki acesta a fost condamnat în multiple rânduri pentru încălcarea drepturilor fundamentale în regimurile internaționale de justiție.

În contextul acestui nou proiect de lege, Asociația Promo-LEX a solicitat autorităților constituționale ale Republicii Moldova și partenerilor internaționali să adopte măsuri rapide și eficiente pentru a opri orice acțiuni care ar adânci încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Printre măsurile recomandate se numără: informarea imediată a mediatorilor și observatorilor formatului 5+2, condiționarea ajutoarelor economice și comerciale acordate regiunii cu respectarea drepturilor fundamentale și consolidarea sprijinului pentru victimele abuzurilor.

Asociația subliniază, de asemenea, necesitatea creării unor platforme eficiente prin care locuitorii regiunii transnistrene să poată raporta ilegalitățile și să beneficieze de protecție și asistență juridică.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter