Săptămâna aceasta a fost destinată luptei împotriva cancerului. În Republica Moldova, maladiile oncologice sunt a doua cauză a mortalităţii. Conform Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, mortalitatea din cauza tumorilor maligne, în anul 2023, a fost de peste 240 de cazuri la 100 mii locuitori, în crestere faţă de anul precedent.
Cele mai frecvente diagnostice sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei, care însumează peste 50% din numărul total de tumori maligne. O treime dintre decese sunt provocate de consumul de tutun, obezitate, consumul excesiv de alcool, inactivitate fizică sau expunerea îndelungată la razele ultaviolete.
CAZURI DE CANCER ÎN REPUBLICA MOLDOVA
2023 242,2 cazuri la 100 mii locuitori
52,6% dintre tumorile maligne sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii şi traheei
1/3 dintre decese sunt provocate de consumul de tutun şi alcool, obezitate, inactivitate fizică
SĂPTĂMÂNA INTERNAŢIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI
În pofida incidenţei şi mortalităţii mari, Institutul Oncologic din Chişinău este unicul spital de stat care oferă tratament specializat persoanelor diagnosticate cu această afecţiune.
NATALIA LISIŢA, medic şef, Secţia Oncologie Pediatrică: „Institutul Oncologic este singura instituţie de stat care poate să ofere cele mai calitative servicii oncologice, atât la copiii, cât şi la adulţi. Cu atât mai mult la copiii, cu adevărat doar în Institutul Oncologic se face tratamentul de bază a copiilor bolnavi de cancer. Aici vorbim despre chimioterapia care în altă parte nu este posibil de făcut la noi în ţară şi tratamentul radioterapeutic.”
Anual, la Institutul Oncologic ajung pacienți din toată Republica Moldova, în diferite stadii de boală sau tratament. Pacienţii care au reuşit să se vindece de această maladie, mărturisesc că prevenţia, depistarea timpurie şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru creşterea ratei de supravieţuire.
ANA LANGA, pacientă: „Sunt şi eu unul dintre foştii pacienţi, prefer eu să spun foştii. Am cunoscut-o pe doamna Victoria (medic) în una dintre cele mai negre zile ale vieţii mele. Nu a fost ziua în care am fost diagnosticată cu cancer, a fost ziua în care am căzut într-o depresie în timpul tratamentului şi aveam impresia că nu mai pot, că vreau să las mâinile jos. Atunci ea a fost cea care m-a încurajat pentru că într-adevăr am dus lipsa unei organizaţii, lipsa unei persoane care să mă încurajeze, să-mi spună că problema mea are scăpare, problema mea are o rezolvare.”
OLESEA BUNDUCHI, pacientă: „După analizele necesare care s-au făcut, doamna doctor foarte succint m-a întrebat dacă sunt singură sau cu cineva, şi aici eu am simţit că ceva nu este în regulă... am discutat foarte clar şi cuprinzător. Asta m-a făcut pe mine să merg mai departe, mai încrezătoare pe drumul tratamentului. Mi-a spus că sunt suspectă de cancer la sân.”
De la frică am ajuns la conştientizare. Am ajuns la lupta pentru familie, pentru mine, pentru toţi cei dragi. Am început toate tratamentele şi le-am finalizat cu bine. Acum am doi ani şi sunt foarte fericită. Am fost foarte responsabilă, ascultătoare şi de aceea sunt aici şi mă bucur mult de rezultate.”
Pe lângă tratamentul necesar pentru vindecare, pacienţii au mare nevoie şi de tratament psihologic specializat. De asemenea, este esenţial şi sprijinul din partea familiei.
NATALIA COSCIUG, psiholog, Institutul Oncologic din Chişinău: „Sarcina unui psiholog este de a identifica caracterul acestor emoţii şi de a elabora un plan al tratamentului psihologic care îl va ajuta sa accepte situaţia, care va diminua emoţiile negative prezente la pacient şi în plus el va beneficia de o susţinere psihologică de care sigur că are nevoie la această etapă.
Foarte des rudele, de sine stătător, chiar se adresează serviciului nostru cu întrebarea: cum să vorbim, ce să spunem, ce să nu spunem. Foarte des rudele se tem că unele cuvinte sau acţiunile lor să nu provoace o durere suplimentară.”
Institutul Oncologic a lansat de curând primul serviciu de diagnostic şi tratament hybrid. Cu ajutorul lui, pacienţii vor beneficia de o investigaţie medical mai precisă şi mai rapidă, prin utilizarea unor aparate de ultimă generaţie.
IURII IVANOV, medic, Institutul Oncologic: „Pacientul se internează la noi pentru 24 de ore. A doua zi este investigat şi tot în aceeaşi zi pleacă acasă. Intervenţia se realizează cu anestezie generală, pacientul se intubează cu măşti laringiene produse în Marea Britanie şi se conectează la aparatul de respiraţie artificială... Acurateţea diagnosticului a crescut la 80- 85 de procente.”
Pentru a marca ziua mondială de luptă împotriva cancerului, celebrată în fiecare an pe 4 februarie, s-a lansat asociaţia pacienţilor oncologici, care poartă denumirea "Viaţa Continuă". Unul dintre fondatori este o fostă pacientă.
ANA LANGA, membră Asociaţia "Viaţa Continuă": „Această asociaţie este anume acel geam care m-a făcut să-mi schimb conceptul despre viaţă, conceptul despre diagnosticul de cancer. De fapt, diagnosticul de cancer nu este o sentinţă la moarte, diagnosticul de cancer vine să te trezească la viaţă, la viaţa frumoasă şi mă bucur că prin intermediul acestei organizaţii venim să ajutăm şi noi pacienţii care sunt în situaţii foarte grele şi care au nevoie de sprijin, au nevoie de încurajare.”
VICTORIA DAŞCHEVICI, fondatoare Asociaţia "Viaţa Continuă": „În urmă cu câţiva ani, am fost şi eu o persoană care s-a confruntat cu această maladie, cu această boală oncologică. În urma experienţelor trăite, în urma fricilor şi furtunilor care m-au bântuit, am parcurs etapa de dezvoltare personală şi am făcut studii în psiho-oncologie, ceea ce m-a ghidat şi m-a motivat să-mi găsesc o misiune. Misiunea mea devenind asistenţa psihologică a pacientului oncologic. Aceşti pacienţi mai au nevoie de o comunitate. Au nevoie de informare, au nevoie de ghidare şi astfel am fondat această asociaţie.”
RUSLAN BALTAGA, director, Institutul Oncologic din Chişinău: „Astăzi, cu ocazia acestei zile, la Institutul Oncologic se lansează asociaţia neguvernamentală "Viaţa Continuă", care este formată din pacienţi cu cancer, supravieţuitori ai cancerului şi scopul este de a vorbi deschis, de a discuta problematica respectivă. Cancerul nu este o sentinţă. Este o patologie, o patologie gravă, dar în medicina modernă sunt remedii, sunt mecanisme de diagnostic precoce, de tratament eficient.”
În Republica Moldova există şi câteva ONG-uri care îi ajută pe bolnavii de cancer şi pe membrii familiilor acestora. Una dintre asociaţii este "Viaţa fără leucemie", care acordă sprijin copiilor diagnosticaţi cu această maladie.
NATALIA VÎLCU-BAJUREAN, preşedinte Asociaţia "Viaţa fără leucemie": „Noi, ca asociaţie, oferim suport şi încurajare, de fapt de asta au nevoie părinţii cel mai mult, de o încurajare, de a nu abandona, de a fi alături de copiii lor, de a-i susţine, emoţional în primul rând. Pentru că un copil bolnav trebuie să aibă alături un părinte încrezător în ceea ce urmează. Momentele în care părintii plâng nu sunt deloc benefice pentru nimeni. Noi ştim că spitalul oncologic este cumva asociat cu foarte multe lacrimi şi cu multă tristeţe.”
IRINA BORDEIANU, director marketing Asociaţia "Viaţa fără leucemie": „Noi suntem o asociaţie de părinţi şi asta contează foarte mult pentru că noi, ca părinţi, ştim care sunt problemele şi care sunt cele mai grele situaţii cu care se confruntă părinţii aici în spital, care se află la tratament. Şi este important să ajutăm unde ei au nevoie de ajutor.”
Cancerul poate apărea şi la vârste foarte mici, iar anual peste o sută de copii din Republica Moldova sunt diagnosticaţi cu cancer.
NATALIA LISIŢA, medic şef, secţia oncologie pediatrică: „La noi în ţară, la moment sunt aproximativ 500 de copiii care sunt la evidenţa cu cancer, adică în Institutul Oncologic. Anual sunt depistaţi primar, adică noi pentru prima dată depistăm în Republica Moldova, cam în jur de o sută de copii... Pe primul rând în patologia oncologică sau în cancerul la copii prevalează leucemiile, după care avem tumorile cerebrale şi respectiv alte tipuri de tumori.”
„Inițial, nu am știut ce avem dar, după ce am venit aici și am făcut puncție, am aflat că avem această problemă. Le-aș recomanda părinților să nu fie disperați, deoarece toate emoțiile voastre sunt transmise copilului. Când m-am confruntat cu această situație, a fost foarte dificil, dar este important să te depășești și să păstrezi speranța că totul va fi bine.”
Cancerul este o afectiune care pune în alertă pe toată lumea pentru că, în ultimii ani, se remarcă o creştere alarmantă a numărului de cazuri şi la nivel global.
SORINA GOLOVATIUC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Specialiştii estimează că numărul de cazuri va creşte cu aproape 77% până în 2050. Cu peste 3,7 milioane de cazuri noi și 1,9 milioane de decese în fiecare an, cancerul reprezintă a doua cea mai importantă cauză de deces în Europa. Prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament în timp util, foarte multi pacienti ar putea fi salvaţi în fiecare an.”
CANCERUL LA NIVEL GLOBAL
1 din 6 decese la nivel global din cauza cancerului
Creştere de 77% până în 2050
3,7 milioane de cazuri noi în Europa
1,9 milioane de decese în Europa
Rezultatele preliminare privind incidenţa bolii, pentru anul 2024, arată o creştere a numărului pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, cu peste 10.000 de cazuri noi. În total, în registrul naţional de cancer sunt înregistraţi peste 63.000 de pacienţi, în diferite stadii şi etape de tratament. Dar numărul de decese poate fi redus prin prevenție, prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune.