Economic

Vladimir Bolea, despre problemele agricultorilor: De când a început procesul de subvenționare, am dat peste un miliard de euro. Problema este în modul în care au fost investiți acești bani

post-img
Vladimir Bolea
Sursa foto: Gov.md

Deși agricultorii din Republica Moldova se plâng tot mai des că statul nu oferă destul ajutor pentru a trece prin criză și seceta din acest an, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea susține că în procesul de subvenționarea a agenților economici specializați în agricutură este problema gestionării banilor, nu lipsa lor. Despre aceasta a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Problema nu este în bani pentru că am tras o concluzie, problema nu e în bani. Noi avem circa 6500 de agenți economici care se ocupă cu agricultura. În vreo zece ani de când a început procesul de subvenționare, noi am dat peste un miliard de euro la 6500 de agenți economici. Cum erau săraci, așa și sunt săraci, cum nu-și puteau vinde producția, așa nu-și pot vinde producția. Cum o vindeau pe o singură piață, așa și nu o pot vinde. Cum nu au format cooperative și nu s-au dezvoltat capacitățile și abilitățile de negociere, de vânzare, de gândire economică, așa și nu este. Problema nu este în bani, problema este în modul în care au fost investiți acești bani. Abordarea, gândirea economică contează foarte mult”, a precizat Vladimir Bolea în platoul TVR Moldova. 

Ministrul a îndemnat agricultorii să se unească organizând asociații sau cooperative pentru a putea mai ușor să găsească piețe de desfacere. 

„Este o durere foarte mare a mea lucrul acesta și mai ales că agricultorii din R. Moldova nu înțeleg că cheia succesului e la ei nu este la mine, nu-i la minister cheia succesului. Cheia succesului este în formarea de cooperative și toată energia lor trebuie să o canalizeze în căutarea de piețe. Pentru că tu strângi roada odată la 12 luni, indiferent că este vorba de mere, grâu, porumb, ce nua r fi. După care tu ai 11 luni, de exemplu, în care trebuie să-ți vinzi marfa ta. Și asociațiile ar trebui să-și facă ca o cooperativă, să se dezvolte economic, șă-și angajeze un meneger care să soluționeze problemele economice. Problema nu este în minister, problema este la ei și soluția este tot la ei”, a punctat ministrul Agriculturii. 

Anterior, Vladimir Bolea anunța-se că agricultorii care-și doresc să investească în reconstrucția acestor sisteme vor fi sprijiniți de stat, Guvernul oferind 50% din valoarea totală a investiției. 

Precizăm că, accizele la motorină utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%. Decizia a fost anunțată la 21 iunie curent de prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții unei asociații de fermieri și agricultori, organizată la Guvern.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter