Social

R. Moldova se confruntă cu o criză de profesori. Sunt necesare circa 1900 de cadre didactice

R. Moldova se confruntă cu o criză de profesori. Sunt necesare circa 1900 de cadre didactice

Se caută profesori în Republica Moldova. Ar fi nevoie de aproape 1900 de cadre didactice. Ca să convingă tinerii să se înscrie la o facultate de pedagogie din ţară sau să nu abandoneze studiile, Ministerul Educaţiei a lansat o campanie de informare.

floare carpet

Ministrul Educaţiei, Dan Perciun, a mers astăzi la Colegiul Pedagogic "Alexei Mateevici" din Chișinău. Le-a vorbit tinerilor despre oportunităţile de angajare în instutuţiile şcolare din Republica Moldova.


DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Deja pornind de la specialitățile pe care le aveţi, aveţi posibilitatea să decideți în ce şcoli vreţi să mergeţi. Noi o să fim alături de voi la fiecare pas. Nu o să fie un proces descentralizat. Ministerul o să fie super mega implicat. Voi aplicați, noi vă punem în legătura cu școala. Daca întâmpinați anumite dificultăți eventual în procesul de încadrare, noi să fim alături. Avem din septembrie şi o reţea de mentori.”


Autorităţile îşi pun toate speranţele în viitorii absolvenţi de la pedagogie, pentru că şi numărul de locuri vacante este mare. Sistemul duce lipsă de 272 de profesori de matematică, 251 de specialişti în pedagogie preşcolară, 138 de educatori şi 130 de profesori de Limba Română. Cele mai multe locuri vacante sunt în Chişinău - 520. În autonomia găgăuză ar mai fi nevoie de 127 de profesori, iar la Ungheni şi Hânceşti sunt peste 90 de locuri libere. Titlu: LOCURI VACANTE ÎN ŞCOLI Profesori de Matematică: 272 Pedagogie preşcolară: 251 Educatori: 138 Profesori de Limbă şi Literatură Română: 130 Profesori de Fizică: 116 RAIOANELE CU CELE MAI MULTE LOCURI VACANTE Chişinău: 520 UTA Găgăuzia: 127 Ungheni: 97 Hînceşti: 94 Anenii Noi: 76 Tinerii specialişti vor avea mai multe beneficii, spun autorităţile. GALINA RUSU secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Aici ne referim la cele 200 de mii de lei pentru absolvenții de licență şi 160 de mii de lei pentru absolvenții de învățământ profesional tehnic în primii 5 ani de activitate. De compensare de cheltuieli pentru energia termică şi electrică dacă sunt în instituții de învățământ din mediul rural.”

floare carpet


Elevii susţin că vor să-şi continue studiile în domeniul pedagogic.


VICTORIA BERCU directoarea Colegiului Pedagogic "Alexei Mateevici" din Chișinău: „Din acei 1045 de elevi care îi avem în Colegiul "Alexei Mateevici" 603 elevi sunt la profil pedagogic. Dacă să ne referim la repartizarea în câmpul muncii, undeva jumătate din absolvenții noștri se încadrează în câmpul muncii. ”


Pentru anul de studii 2024-2025, Ministerul Educaţiei va scoate la concurs 2500 de locuri bugetare pentru facultăţile cu profil pedagocic. Se va acorda şi o bursă de 3460 de lei, program modern de studii, cazare la un preţ atractiv şi un loc de muncă asigurat după absolvire. Salariul în primul an de activitate este de 10 mii de lei.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter