Actualitate

Jurnalistul TVR Alexandru Costache, mărturie de pe frontul din Ucraina: Ucrainenii cred în victorie

post-img
jurnalist TVR

Jurnalistul TVR Alexandru Costache, care a relatat recent din Ucraina, a povestit, la TVR INFO, despre cele două momente periculoase pe care le-a trăit echipa în țara vecină, dar și despre cum arată Ucraina și ce spun oamenii simpli despre război. Alexandru Costache a povestit că echipa TVR a trecut prin două momente periculoase, la Kupiansk și la Bahmut, când a fost prinsă în bombardamente, relatează știriletvr.ro.

„Am avut două momente într-adevăr periculoase, unul a fost duminica trecută, la Kupiansk, așa cum fusesem în toate localitățile eliberate, Izium, Balaklia. La intrare, militarii ucraineini de la check-point nu ne-au lăsat să intrăm , spunându-ne că orașul este bombardat de ruși, lucru care ar fi riscant. Am ma stat o oră pe lângă orășel, am mai vorbit cu localnicii, am mai făcut un stand-up, apoi am vrut să plecăm.

În timp ce ne îndreptam spre mașină,  două explozii puternice au avut loc chiar în apropierea noastră, n-am știut ce să facem imediat, producătorul nostru local ne-a strigat că trebuie să ne aruncăm pur și simplu pe burtă, ceea ce am și făcut. Eu acolo mă simțeam mai în siguranță, însă înțeleg că nu e o idee bună.

Au strigat la noi militarii, chiar înjurându-ne, să plecăm. Sunt două reguli: să nu stai mult într-un loc și să conduci foarte repede; erau drumuri pline de gropi și toți mergeau cu 150 de kilometri la oră.  Mi-a fost frică să nu mai fie și alte lovituri (după cele două explozii, n.r.)”, a relatat Alexandru Costache.

Jurnalistul TVR a adăugat că „trebuie să spun că marele merit este al colegului Bogdan Militaru, nu mă așteptam să capteze acele explozii, mă așteptam să filmeze stand-up-ul. Când eram pe burtă, culcați amândoi, i-am spus să îndrepte camera spre mine, să facem un stand-up, dar el a filmat și exploziile. Altfel, ar fi trebuit să mă credeți pe cuvânt”.

„Un alt moment periculos a fost marți, când ne-am dus în Donețk, când ne îndreptam spre orășelul Bahmut, în vest erau ucrainenii, care trăgeau cu obuzierele HIMARS, tocmai ne pregăteam să intrăm la 11.00 în jurnal, când a început artileria – acela a fost un moment periculos. Ne-a spus atunci producătorul nostru local, Andrei Kovalenko, că trebuie să plecăm din Bahmut, că, după ce trage artileria ucraineană, e posibil să riposteze și rușii și e posibil să cadă proiectile în oraș. Noi am filmat un bloc dărâmat, erau flăcări. Am și plecat a doua zi spre zone mai sigure, spre Dnipro și Kiev”, a mai spus Costache.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter