Întâlnirile TVR MOLDOVA

"Întâlnirile TVR MOLDOVA". Renumitrul actor român, Marius Manole „și-a deschis sufletul” publicului de la Chișinău

"Întâlnirile TVR MOLDOVA". Renumitrul actor român, Marius Manole „și-a deschis sufletul” publicului de la Chișinău

Marius Manole, unul dintre cei mai talentaţi şi îndrăgiţi actori din România, a fost invitatul seratei culturale "Întâlnirile TVR MOLDOVA". Timp de două ore, participanţii au putut să îl cunoască pe artistul care, pe lângă prezenţa scenică impunătoare, este şi un promotor al artelor în rândul tinerilor. Evenimentul a fost găzduit de Teatrul Fără Nume.

Aflat în turneu în cadrul "Festivalului Unirii", actorul Marius Manole spune că fiecare vizită pe care o face la Chişinău are o mare încărcătură emoţională. Actorul crede că, dincolo de graniţele terestre, cultura este cea care uneşte şi de aceea ia în calcul să obţină, cât mai curând, cetăţenia Republicii Moldova.

MARIUS MANOLE actor, Teatrul Național "Ion Luca Caragiale", București: „Am propus Teatrului Naţional din Bucureşti şi directorului nostru, Mircea Rusu, ca actorii de aici, din Teatrul Naţional, să fie luaţi în colaborare în teatru. E bine ca lumea să-i cunoască, să-i vadă, sunt talentaţi, sunt buni. Avem ce învăţa unii de la alţii. Acel pod de flori pe care noi l-am făcut şi l-am şi uitat. Începem uşor, uşor să-l reconstruim. Bine ar fi să-l facem bine.”

Marius Manole se declară îndrăgostit de publicul din Republica Moldova. El povesteşte că fiecare spectacol pe care îl joacă la Chişinău îi lasă amintiri de neuitat.

MARIUS MANOLE actor, Teatrul Național "Ion Luca Caragiale", București: „Eu cred că publicul de la Chişinău e cel mai cuminte, ascultător şi darnic public care există. Noi jucam cu Anatol Durbală la sala Mateevici unde este un pumn de sală şi se aude orice respiraţie. Nimic nu se aude, îmi venea să mă întorc la el şi să-l întreb: o fi cineva, o fi sala goală, nu respiră, sunt pictaţi. Aşa ceva nu am mai văzut.”

Actorul e un promotor al cunoaşterii prin artă şi, de curând, a lansat proiectul social "Cultivez", care duce cultura în zonele rurale. Dincolo de misiunea ei nobilă, de cele mai multe ori cultura nu se bucură de multă apreciere... financiară. Actorul Marius Manole spune că există soluţii în acest sens, e nevoie doar de voinţă.

MARIUS MANOLE actor, Teatrul Național "Ion Luca Caragiale", București: „În primul, în România şi Republica Moldova ar trebui promovată legea mercenatului, al sponsorizării. Acea legea care permite marilor companii să susţină un teatru, o echipă, să suţină un actor. Şi atunci ei au nişte beneficii, nu mai plătesc acel TVA.”

Tânărul actor se bucură de aprecierea publicului de pe cele două maluri de Prut. Spectacolele în care joacă fac, de fiecare dată, săli pline.

ANATOL GUZIC actor, jurnalist TVR MOLDOVA: „Este un actor cu ani mulţi de experienţă în teatru, este un actor cu o fire tânără. Lucrul pe care îl apreciez foarte mult este sinceritatea cu care lucrează în scenă.”

NICU ŢĂRNĂ director, Teatrul Fără Nume: „Faptul că acum s-au creat nişte poduri mult mai clare între Republica Moldova şi România este una esenţială pentru că toţi noi suntem români, pentru că mişcarea teatrală din Republica Moldova este una care se vrea!”

Artistul a venit şi cu un îndemn pentru cei care ne conduc.

MARIUS MANOLE actor, Teatrul Național "Ion Luca Caragiale", București: „Guvernul de la Chişinău, Guvernul României, aveţi grijă de artişti, nu numai de actori, de artişti pentru că sunt baza ţării. Sărăcia e mână în mână, strâns legată de cultură. Cu cât poporul e mai puţin cultivat, cu atât sărăcia e mai mare. Sper că nimeni nu îşi doreşte asta, sper că nimeni nu face acest lucru intenţionat că unde sunt mulţi proşti e uşor de condus!”

Marius Manole va reveni la Chişinău pe 10 aprilie cu spectacolul "Eu sunt Vântul", în regia lui Sorin Militaru, la Teatrul Alexei Mateevici.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter