Justiție

Fostul preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon, inculpat în dosarul "sacoşa", vrea să plece în pelerinaj pe muntele Athos, deşi are interdicţia de ieşire din ţară. Ce răspuns i-a dat instanţa

Fostul preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon, inculpat în dosarul "sacoşa", vrea să plece în pelerinaj pe muntele Athos, deşi are interdicţia de ieşire din ţară. Ce răspuns i-a dat instanţa

Fostul preşedinte, Igor Dodon, inculpat în dosarul cunoscut sub numele "sacoşa", nu poate părăsi Republica Moldova până pe 19 mai. Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie i-au prelungit interdicţia de ieşire din ţară cu încă 60 de zile, la cererea procurorilor anticorupţie. Tot astăzi, avocaţii apărării au cerut instanţei să-l lase pe Dodon să plece într-un pelerinaj la Muntele Athos, din Grecia. Răspunsul judecătorilor va veni peste o săptămână.

La şedinţa de judecată de astăzi, Igor Dodon a fost însoţit de cei trei apărători ai săi. El consideră ilegală şi nefondată decizia instanţei de a-i prelungi interdicţia de ieşire din ţară.

IGOR DODON, fostul preşedinte al Republicii Moldova: "O consider ilegală deoarece am mai spus-o de multe ori că nu am de gând să mă eschivez sau să fug din ţară. Nu am de ce mă teme şi nu am de ce pleca din ţară. Voi sta aici să mă lupt cu dânşii până ce o să-i dau jos."

Procurorul de caz susţine că această măsură restrictivă a fost necesară, existând riscul ca Dodon să fugă din Republica Moldova.

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: "Este o învinuire în sensul confecţionării, deţinerii şi folosirii documentelor oficiale false care acordă drepturi şi eliberaţi de obligaţii, folosite ca acesta să-şi motiveze părăsirea teritoriului ţării. - Dar ce documente anume false au fost prezentate? - Un document oficial fals, iar Procuratura urmează să comunice şi soluţia pe această cauză în timpul apropiat."

Tot astăzi, avocaţii au cerut permisiunea instanţei ca Igor Dodon să plece la un pelerinaj pe muntele Athos din Grecia. Fostul preşedinte promite că se va întoarce.

IGOR DODON, fostul preşedinte al Republicii Moldova: " Cel puţin pe câteva zile să merg pe muntele Athos şi să mă întorc înapoi aşa cum am făcut-o în fiecare an ca oricare creştin care poate să meargă acolo şi are invitaţie. Noi avem invitaţie de pe 1 până pe 10 aprilie. Este document oficial semnat de conducerea Muntelui Athos."

În replică, acuzatorii au spus că această deplasare nu este urgentă şi au reamintit pericolul ca Igor Dodon să încerce să scape de urmărirea penală. Cererea avocaţilor va fi examinată de magistraţi în şedinţa de pe 24 martie.

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: "La caz nu a demonstrat nicio circumstanţă personală excepţională. Doar avocaţii au susţinut faptul că va efectua un pelerinaj. Considerăm că nu este neîntemeiată această cerere. Respectiv instanţa se va pronunţa pe această cerere la următoarea şedinţă."

Dodon a fost reţinut în luna mai anul trecut, fiind învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. În luna octombrie 2022, dosarul numit "sacoşa", în care e vizat fostul preşedinte, a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie. Procurorii îl acuză că ar fi pretins de la Vladimir Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Una dintre principalele probe la dosar sunt secvenţele video în care Dodon primeşte de la oligarh o pungă neagră, în care se presupune că ar fi bani. Fostul preşedinte, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de puşcărie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter