Economic

Au crescut din nou prețurile la carburanți în R. Moldova. ANRE motivează că au crescut cotațiile internaționale la produsele petroliere

Au crescut din nou prețurile la carburanți în R. Moldova. ANRE motivează că au crescut cotațiile internaționale la produsele petroliere

Au crescut din nou prețurile la carburanți în Republica Moldova. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică motivează că au crescut cotațiile internaționale la produsele petroliere. Potrivit experţilor, tendinţa de creştere a prețurilor este de scurta durată, iar în câteva săptămâni am putea asista la o nouă scădere a preţurilor la carburanţi.

Astăzi la staţiile PECO un litru de benzină se vinde cu 25 lei şi 47 de bani, iar un litru de motorină cu 25 lei şi 13 bani. De mâine însă atât benzina căt şi motorina se vor scumpi cu 11 şi, respectiv, 7 bani.

Astfel un litru de benzină va costa 25 de lei şi 58 de bani iar un litru de motorină 25 de lei şi 20 de bani. De la începutul anului, preţurile la principalele produse petroliere de tip standard au crescut cu aproape 3 lei.

PREȚURI PLAFON DE COMERCIALIZARE A CARBURANŢILOR, 27.01.2023

BENZINA     - 25,58 lei/litru  (+11 bani)
MOTORINA - 25,20 lei/litru (+07 bani)


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunţă că prețul stabilit de cotația Platts la benzină a ajuns la circa 900 $/tona, iar la motorină la circa 980 $/tona, cel mai înalt nivel din ultimele 10 săptămâni.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate pe piața engros a combustibililor.


GALINA SANDUŢĂ purtător de cuvânt ANRE: "Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică atestă în continuare o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere. Acest proces are loc în contextul așteptărilor pieței în privința intrării în vigoare a deciziei Uniunii Europene de a renunța la ţiţeii din Rusia.  ANRE reamintește că, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, începând cu 5 februarie urmează să intre în vigoare o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc."


Experții susțin că preţurile la carburanţi sunt influențate şi de factori interni.


VEACESLAV IONIŢĂ expert economic: "Este influentat de patru factori. 3 negativi şi unul pozitiv. Încep cu partea buna, leul acum s-a întărit faţă de dolar şi datorită la aceasta am, scăpat de o majorare de 20 de bani.  Din 1 leu care-l avem în plus - 38 de bani e legat de preţul de import care-l plătim. Al doilea factor este legat de acciza care se majorează la început de fiecare an. Avem în luna aceasta o contribuţie a accizei tot de 38 de bani. Şi al treilea factor. ANRE a ridicat marja comercială aplicată la companiile petroliere şi asta ne aduce 29 de bani la benzină."


În opinia lui Veaceslav Ioniţă, tendinţa de majorare a preţurilor la carburanţi este de scurtă durată.

VEACESLAV IONIŢĂ expert economic: "Tendinţa de scădere a preţurilor care se observă începând cu a doua jumătate a anului 2022 va continua cu mici fluctuaţii. Acum avem fluctuaţie legată de această decizie din februarie. Evident că ea a adus o uşoară creştere de preţ. Pe termen scurt da, dar pe termen mediu cred că tendinţa totuşi este de scădere a preţului."


Experții străini cred că o stabilizare a pieței regionale ar putea avea loc după identificarea unor surse alternative care să acopere necesarul de carburanți în statele europene, după agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. Cel mai mare preţ la carburanţi în R. Moldova a fost înregistrat la începutul lui septembrie 2022, când un litru de benzină s-a vândut cu aproape 34 de lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter