Economic

Ioniță, despre crearea unei burse de valori comune Chișinău - București: "Dorin Recean dacă face acest lucru, va intra în istorie"

post-img
imagine simbol

Crearea unei burse de valori comune Chișinău - București ar fi o integrare puternică care va permite și cetățenilor, dar și companiilor din Republica Moldova să aibă acces la piața de capital românească. Opinia a fost exprimată, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, de către expertul economic Veaceslav Ioniță care susține că prim-ministrul Dorin Recean dacă va face acest lucru, va intra în istorie ca omul care a creat o piață nouă într-un spațiu comun în stânga și dreapta Prutului.

"În Republica Moldova, noi nu putem face listare la bursă, plasare inițială de acțiuni. Republica Moldova nu are platformă normală, Londra e prea departe. Prima companie din Republica Moldova și-a făcut prima plasare la bursa la București, în altă parte nu ai unde să te duci. Întrebarea mea e cine ne împiedică să facem o bursă comună Chișinău - București, ca toate listările de la București să fie la Chișinău, cele de la Chișinău la București. În felul acesta să dai voie și cetățeanului să aibă acces la piața de capital, dar și companiilor noastre să aibă acces la piața de capital românească", a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Expertul susține că aceasta ar fi o integrare puternică, lucru care este realizabil, însă nu poate fi făcut rapid.

"Apropo aici, prim-ministrul Recean, cel puțin la acest capitol chiar se pricepe, capitolul dat legat de piața de capital, burse, chiar e bun. El dacă și-ar pune pe agendă, că lumea va uita că a fost prim-ministru, dar dacă dumnealui reușește să creeze un spațiu economic comun, cum ar fi bursa de valori, aceasta se va ține minte, restul că a dat pensii, salarii, toți au dat, dar dacă face acest lucru, el va intra în istorie ca omul care a creat o piață nouă într-un spațiu comun în stânga și dreapta Prutului", menționează Veaceslav Ioniță.

Totodată, expertul economic Viorel Gîrbu susține că se atestă o anumită dinamică, tot mai mulți agenți economici încearcă să își realoce afacerile în România,

"Tot mai mulți agenți economici încearcă să plece din Republica Moldova. Acele afaceri pe care le avem și pe care putem să le valorificăm aici în Republica Moldova le pierdem. Le pierdem fiindcă suntem favorizați, ne simțim confortabil pe piața românească. Noi toți ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte. Și consumatorii tot mai mult încearcă să apeleze la anumite servicii sau utilități pe care le atestă în România, în detrimentul Republicii Moldova", precizează expertul economic Viorel Gîrbu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter