Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a lansat un avertisment cu privire la activitățile suspecte ale „flotei fantomă ruse,” pe fondul deteriorării repetate a cablurilor submarine din Europa, relatează DW, citat de caleaeuropeana.ro.
„Aproape în fiecare lună, navele provoacă daune cablurilor submarine importante din Marea Baltică,” a declarat Baerbock. „Echipajele navelor coboară ancore în apă, le târăsc kilometri întregi pe fundul mării fără un motiv aparent și apoi le scapă când le ridică.”
Baerbock a subliniat că este puțin probabil ca aceste incidente, tot mai frecvente în ultimele luni, să fie o simplă coincidență.
Miercuri, 25 decembrie, cablul subacvatic de alimentare cu energie electrică Estlink 2, care leagă Finlanda de Estonia, a fost deteriorat. Autoritățile finlandeze suspectează un act de sabotaj și au reținut petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, o navă despre care UE consideră că ar putea aparține „flotei fantomă” ruse.
Această flotă este utilizată de Rusia pentru a eluda sancțiunile internaționale, inclusiv pentru transportul de petrol, și pentru a finanța războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei, a explicat Baerbock. Ea a precizat că, din decembrie, peste 50 de astfel de nave sunt supuse sancțiunilor Uniunii Europene.
Într-un incident separat din noiembrie, două cabluri de fibră optică din Marea Baltică au fost secționate, iar autoritățile suedeze au investigat o navă chineză pentru un posibil act de sabotaj.
„Acesta este un semnal de alarmă urgent pentru noi toți. Într-o lume digitalizată, cablurile subacvatice sunt arterele de comunicare care ne țin lumea unită,” a declarat Baerbock.
Pe acest fond, șefa diplomației germane a cerut sancțiuni mai dure împotriva Rusiei și investiții sporite în securitatea națională pentru a proteja infrastructura critică.