Justiție

Ministrul Justiţei a anunțat astăzi că toate conturile din Israel ale oligarhului fugar Ilan Şor au fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv

Conturile lui Ilan Șor
Sursa video: TVR MOLDOVA

Conturile din Israel ale oligarhului fugar Ilan Şor au fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv. Informaţia a fost confirmată, pentru TVR MODLOVA, de ministrul Justiţei, Sergiu Litvinenco. Dat în urmărire internaţională şi supus sancţiunilor de guvernele din SUA şi Marea Britanie, Şor neagă ca ar fi avut conturi în statul în care se află.

În 2017, liderul Partidului Șor, Ilan Șor a fost condamnat, în primă instanţă, la şapte ani de închisoare, în dosarul Furtul Miliardului, iar în 2019 a fugit din Republica Moldova în Israel. Potrivit ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, blocarea conturilor bancare pe care le deţine acolo a fost decisă de autorităţile din Tel Aviv, în urma sancţiunilor recente impuse de Casa Albă pe numele fugarului din Republica Moldova.

MINISTRUL JUSTIŢIEI DESPRE CONTURILE BLOCATE ALE LUI ILAN ŞOR: "În cadrul dialogului pe care îl avem cu autoritățile Statului Israel, am fost informați că au fost blocate conturile lui Ilan Șor în Israel. Decizia autorităților statului Israel a fost luată ca urmare a sancțiunilor impuse de SUA și pe baza intervenției autorităților Republicii Moldova pe lângă autoritățile statului Israel."

Solicitaţi de TVR MOLDOVA, reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie au spus, însă, că nu au informaţii despre acest subiect.

REACŢIA PROCURATURII ANTICORUPŢIE: "Procuratura Anticorupție nu a solicitat înghețarea conturilor lui Ilan Șor de către Tel Aviv, respectiv nu cunoaștem asemenea detalii."

Într-o postare pe o reţea socială, liderul Partidului Şor a negat că ar avea conturi bancare în Israel.

În toamna acestui an, atât Şor cât şi fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, au fost incluşi în listele de sancţiuni ale Statelor Unite pentru, cităm: "pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin".

Pe 9 decembrie, conturile celor doi au fost îngheţate şi de Guvernul Marii Britanii. Finanţarea ilegală a partidului condus de Ilan Şor este subiectul mai multor investigaţii ale Procuraturii Anticorupţie. El este cercetat penal în mai multe dosare, inclusiv în cel denumit generic "Furtul Miliardului", în care trebuie să răspundă pentru nouă capete de acuzare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter