Economic

În 2022, schimburile comerciale dintre R. Moldova şi România au crescut cu peste 40% faţă de anul 2021

În 2022, schimburile comerciale dintre R. Moldova şi România au crescut cu peste 40% faţă de anul 2021
Sursa video: TVR M OLDOVA

În 2022, schimburile comerciale dintre Republica Moldova şi România au crescut considerabil, cu peste 40% faţă de anul precedent. La cinci ani de la înfiinţare, Asociaţia Investitorilor Români continuă să participe activ la dezvoltarea mediului invesțitional și de afaceri din Republica Moldova. Cu prilejul acestei aniversări, ieri a fost organizată o recepţie la Palatul Republicii, unde au participat antreprenori din România dar şi reprezentanţi ai Guvernului de la Chişinău.

Ionuţ Georgescu este fondatorul unui grup de firme implicat în zona de economie circulară şi management al deşeurilor de ambalaje, înfiinţat acum 10 ani în România. Acum, analizează piaţa din Republica Moldova pentru o eventuală extindere.

IONUŢ GEORGESCU, investitor: „Ca investitor noi ne uităm în primul rând la stabilitatea legislativă, la stabilitatea mediului administrativ, la modul în care putem relaţiona deschis şi transparent cu autorităţile statului, în aşa fel încât să avem siguranţa că investiţiile pe care le putem aduce aici sunt în primul rând în siguranţă.”

Asociaţia Investitorilor Români a reuşit să devină, în aceşti cinci ani de funcţionare, un promotor al Republicii Moldova în România. Numai de la începutul acestui an, cel puţin şase companii şi-au exprimat dorinţa de a deveni membre ale asociaţiei.

EXCELENŢA SA CRISTIAN LEON ŢURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: „Este o asociaţie foarte puternică, foarte prezentă pe piaţa din Republica Moldova şi din punctul meu de vedere este un reper şi un etalon pentru toţi cei care doresc să vină să investească aici în Republica Moldova.”

GEORGE AGAFIŢEI, consilier, Cancelaria premierului României: „Sunt alături de cei mai mari investitori români din Republica Moldova, oameni care au reuşit să adune 10 mii de angajaţi în această ţară, cu o cifră de afaceri de peste un miliard de euro.”

DAN NUŢIU, preşedinte executiv, Asociaţia Investitorilor din România: „Această Asociaţie a reuşit să devină o porta voce a investitorilor din Republica Moldova. Drept dovadă 54% din totalul investiţiilor din România în Republica Moldova sunt membre ale acestei asociaţii.”

Autorităţile de la Chişinău au subliniat importanţa cooperării economice, dar şi pe alte planuri, dintre Republica Moldova şi România.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Avem şi un comerţ bilateral foarte activ, circa 21% din comerţul nostru este de fapt, comerţul cu România şi aş spune că este o poartă spre piaţa mai largă a Uniunii Europene.”

DUMITRU ALAIBA, ministru al Economiei, Republica Moldova: „Nu pot să nu recunosc şi să nu subliniez importanţa şi cât de mare este acest ajutor al României şi această cooperare comercială.”

Asociaţia Investitorilor din România a fost înfiinţată pe 24 ianuarie 2018 şi era formată din 12 companii. Acum, numără 32 de membri.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter