Politic

Șalaru: Cred că SIS a avut informații foarte serioase și înainte de asta, nu înțeleg de ce Gorgan nu a fost arestat până acum

post-img
Punctul pe AZi

"SIS a avut informații foarte serioase și înainte de asta, nu înțeleg de ce Igor Gorgan nu a fost arestat până acum, a fost lăsat să activeze în continuare", susține ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, care e de părere că fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova e trădător de patrie și, atât armata, SIS-ul, alte instituții ale statului, e nevoie urgent acum să fie curățate acum de agenții ruși.

ZFR

"În 2015, când am început demersurile de eliberare din funcție a lui Gorgan, eu știam de la SIS că Gorgan se întâlnește pe ascuns cu reprezentanți ai Ambasadei Ruse și am vorbit despre asta în Parlament. Am fost acuzat că am dat afară un ofițer cu experiență de luptă, când, de fapt, el a fost un ofițer cu pregătire politică. El a fost politruc. Nicăieri în lume, un politruc nu conduce armata. Doar la noi s-a putut face lucrul acesta, datorită unei conjuncturi politice când PLMD a cerut ca Gorgan să fie numit șef al Marelui Stat Major. Prejudiciul pe care l-a adus Gorgan este uriaș, a avut acces la toate secretele de stat, la toată documentația de la Ministerul Apărării, plus că el s-a oferit să conducă o rebeliune în Republica Moldova să lichideze politicienii, să preia puterea în Republica Moldova. Dodon mi-a făcut mie mari probleme să-l demit din funcție. Eu cred că SIS a avut informații foarte serioase și înainte de asta, nu înțeleg de ce nu a fost arestat până acum, a fost lăsat să activeze sau, probabil, transmit un semnal Rusiei că știm ce se întâmplă aici, vă cunoaștem toți oamenii și toți vor păți la fel ce pățește acum Gorgan", a declarat Anatol Șalaru, ministrul Apărării al Republicii Moldova, 2015 – 2016, în cadrul emisiunii  "Punctul pe AZi"  de la TVR Moldova.

Totodată, deputatul Parlamentului 90, Nicolae Misail, spune că este necesitatea unui proces de vetting în structurile de forță ale Republicii Moldova pentru a elimina informatorii și spionii ruși care aduc mari prejudicii securității naționale.

"Nu e secret că în serviciile noastre mai erau informatori și chiar spioni ruși, racolați de Federația Rusă. Poate n-ar strica să avem un soi de vetting și pentru structurile de forță, pentru a-i curăți și acolo pentru că ne fac un deserviciu foarte mare. Vedeți cum Șor și ceilalți care sunt în afară foarte ușor află ce se întâmplă la noi în Parlament, pe la Procuratură, în judecătorii, înainte de a se lua decizii și nu exclud că și din serviciul de informații. Pe de altă parte, poate într-un fel metaforic aș spune, e un semnal foarte bun pentru cetățenii noștri, ca să înțeleagă cine ne sunt partenerii, cu cine am colaborat, până i-am descoperit și unde e chezășia securității noastre, în Uniunea Euroasiatică sau Uniunea Europeană", a punctat deputatul Parlamentului 90, Nicolae Misail.

"Este clar că Igor Gorgan este trădător de patrie și a livrat informații foarte importante serviciilor rusești. Rusia mizează acum pe destabilizarea situației din Republica Moldova folosindu-se de niște personaje, trădători precum e Grogan, general cu două stele, făcut de către Igor Dodon. Gorgan avea și el complici în Ministerul Apărării, oameni pe care i-a promovat, de care a avut nevoie și i-a livrat informații. Atât armata, SIS-ul, alte instituții ale statului, e nevoie urgent acum să fie curățat acum de agenții ruși. Cel mai grav e că s-a știut despre Grogan și alții, dar nu s-au luat măsuri. Acești oameni au complici, prieteni, în toate structurile de forță în R. Moldova. Cine l-a ajutat să se angajeze la ONU?", adaugă ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru.

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, ar fi colaborat cu serviciile de informaţii ale Rusiei. Asta scriu jurnaliştii publicaţiei The Insider, care susţin că au intrat în posesia corespondenței dintre Gorgan și omul său de contact de la Moscova, colonelul Aleksei Makarov. Potrivit investigaţiei, Gorgan ar fi transmis sistematic informaţii despre situaţia din Republica Moldova. În exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, Serviciul de Iunformaţii şi Securitate de la Chişinău a confirmat informaţia din investigaţia jurnalistică.

ZFR

EXCLUSIV. Igor Gorgan a fost suspendat din funcția deținută la UNHCR MOLDOVA

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter