Economic

Siegfried Mureșan, despre cum UE va veghea felul în care Chișinăul va cheltui cei 1,9 mlrd. euro

post-img
Siegfried Mureșan, europarlamentar
Sursa foto: IPN

Prima tranșă din cei 1,9 miliarde de euro, ajutor european, va ajunge în R. Moldova la sfârșitul lunii aprilie sau cel târziu în luna mari, după ce Comisia Europeană va aproba planul de creștere economică a Chișinăului, care trebui să conțină un set concret de investiții ce se doresc a fi efectuate și o listă de reforme ce se doresc a fi îndeplinite.

Acest plan de creștere economică, însă, nu este unica condiție înaintată Chișinăului pentru a primi banii. În cadrul unui interviu oferit pentru IPN, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a explicat că, autoritățile de la Chișinău vor trebui să transmită Comisiei Europene, de două ori pe an rapoarte despre investițiile efectuate, reformele implementate. În funcție de aceste rapoarte, Comisia Europeană va plăti tranșe semestriale autorităților de la Chișinău, spune europarlamentarul.

„Cum ne asigurăm că banii sunt bine folosiți? Sigur, instituțiile europene abilitate vor veghea aceste lucruri. Există obligația de transparență privind beneficiarii finali, modalitățile în care fondurile europene sunt cheltuite și, din jumătate în jumătate de an, toate acele ținte și tot ce e legat de reforme și investiții care trebuie implementate pentru ca plățile să se poată face. Dacă există întârzieri sau lucruri neîndeplinite la acele reforme, atunci Comisia Europeană va fi nevoită să blocheze unele plăți, sper că nu se va ajunge la acest lucru, dar regulile sunt foarte clare”, a explicat Siegfried Mureșan.

De asemenea, de investițiile și reformele implementate în fiecare semestru va depinde și mărimea tranșelor pe care le va primi Republica Moldova, mai spune Mureșan.

Deputatul a amintit că 20% din cele 1,9 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile, „bani pe care Republica Moldova nu va trebui să îi întoarcă niciodată Uniunii Europene”, iar restul sunt credite, „bani pe care Republica Moldova îi va întoarce, însă pe o durată extrem de lungă, în următorii zeci de ani, și la o rată a dobânzii foarte mică”.

„Comisia Europeană are o credibilitate mare pe piețele financiare, se împrumută la o rată a dobânzii mică și pune la dispoziția Republicii Moldova banii exact la rata dobânzii la care ea se împrumută. Deci, povara cu aceste credite este mult redusă pentru Republica Moldova față de povara pe care Republica Moldova ar avea-o dacă ar lua credite ea însăși de pe piețele financiare”, conchide oficialul european.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter