Actualitate

"Niciun ucrainean nu va spune că noi suntem gata să ne "împăcăm", pentru că alte variante nu sunt. Avem o singură variantă: să obținem victoria", jurnalistă din Ucraina

post-img
Punctul pe AZi

Niciun ucrainean nu va spune că sunt pregătiți să se "împace" cu rușii, pentru că alte variante nu sunt, declară jurnalista din Ucraina, Yevheniia Podobna, care spune că există o singură variantă: Ucraina să obțină victoria.

"Rusia e o țară care folosește toate metodele posibile. În ultimul an și jumătate noi ne-am confruntat cu mai multe probleme care nu sunt obișnuite unui om normal, vorbim despre niveluri de împușcare a populației. Aceștia sunt oamenii care nu au făcut nimic, dar dacă ei nu devin de partea rușilor, le va costa viața lor. Noi toți ținem minte cum iarna trecută Rusia ne-a terorizat cu frig și lipsa de energie electrică. Noi înțelegem câți oameni au murit, câte spitale nu au putut efectua operații, câți oameni au fost dependenți de unele utilaje cu oxigen. Eu trăiesc în Kiev, după ce Rusia a atacat blocul meu, cinci zile la rând nu am avut nici lumină, nici încălzire, dar noi nu ne-am dat bătuți. În luna mai în Kiev trei sau patru zile au fost liniștite, în rest, în fiecare noapte au fost atacuri cu drone, niciun ucrainean nu va spune că noi suntem gata să ne "împăcăm", pentru că alte variante nu sunt. Avem o singură variantă: să obținem victoria. Îmi e dureros când unii vorbesc despre o masă de împăcare. Sunt ruinate atâtea orașe, atâtea vieți, trebuie să ne luptăm până la urmă. Noi înțelegem că nu avem altă soluție. Să te înțelegi cu Rusia e imposibil, ei înțeleg doar prin aplicarea forței, prin sancțiuni economice, lupta cu propaganda, armament", a declarat jurnalista din Ucraina, Yevheniia Podobna, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Este o tragedie și sunt lucruri foarte strașnice. Mulți nu-și închipuie nivelul tragediei care s-a întâmplat și dacă vorbim despre ecologie, nu a suferit doar Ucraina, au suferit și țările vecine. Aceasta e o tragedie urmările căreia le vom simți mulți ani pe noi", a adăugat jurnalista din Ucraina, Irina Avramenko.

Totodată, președinta ESGA București, Angela Grămadă, consideră că cea mai previzibilă intenție a Federației Ruse în războiul din Ucraina este de a distruge infrastructura portuară. 

"Distrugând-o, consecințele merg dincolo de chestiuni de logistică, de securitate la frontiera Ucrainei. Merg mai adânc în economia Ucrainei. Vedem impactul asupra economiei, faptul că nu se pot livra acele cantități de cereale cerute pe piață, bani nu vin în bugetul de stat, limitarea acestor opțiuni de export, e unul din motivele pe care rușii doresc să le atingă", spune președinta ESGA București.

Pe de altă parte, Angela Grămadă consideră că există o încercare din partea rușilor de a testa a reacțiile vecinilor sau a partenerilor Ucrainei. 

"Evident că ei fac anumite măsurători sau calcule și observă cum reacționează autoritățile române sau cele de la Chișinău, cum România poate să ajute sau să asiste Republica Moldova în acest sens. Obiectivele sunt multiple, consecințele sunt mult mai grave", conchide președinta ESGA București.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter