Actualitate

R. Moldova, atracție pentru turiștii străini

R. Moldova, atracție pentru turiștii străini

Numărul străinilor ce au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism a crescut cu aproape 55 la sută în prima jumătate a acestui an. Cei mai mulţi oaspeţi vin din România, Italia, Statele Unite, Germania şi Marea Britanie iar durata medie a sejurului este de 4 de zile.

ZFR

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, peste 25 de mii de turişti străini au vizitat Republica Moldova in acest an, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


ELENA STEPANOV director executiv, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern al Moldovei: „Cei mai mulţi vizitatori vin din România, fiind în proximitate imediat, la care se adaugă lipsa barierei de limbă şi de comunicare. Românii sunt cei care iubesc şi savurează gastronomia Republicii Moldova. Italia şi ţările în care Diaspora este destul de puternică, revin în august acasă şi e o perioadă atunci când avem multe evenimente şi multe activităţi pentru ei”.


Deşi regiunile vitivinicole şi obiectivele turistice răspândite în toată republica moldova sunt o atracţie pentru turistii străini, Chişinăul rămâne în topul preferinţelor.

ZFR


ANDRES LORET DE MOLA turist, Mexico: „Voi explora oraşul Chişinău, capitala ţării, de asemenea, voi merge într-un traseu turistic la Tiraspol. Sunt impresionat de stilul de viaţă pe care îl au oamenii de aici, de sufletul latin al oamenilor, este vizibil, este uşor de identificat, eu fiind la rândul meu mexican. Sper să am şedere plăcută aici”.


FRANCESCO MARTIALIS turist, Franţa: „Pe parcursul vizitei mele voi sta în Chişinău şi voi încerca să profit la maximum de vederile oraşului. Am găsit (n.r: oraşul Chişinău) un oraş foarte verde, foarte plăcut, un oraş destul de sigur, lucru pe care îl apreciez.


În timp ce unii dintre turiştii străini sunt interesaţi să descopere obiectivele turistice urbane, alţii sunt curioşi să afle istoria Republicii Moldova.


MARTIN OIEDA turist, Spania: „Sper că voi descoperi lucruri diferite decât cele cu care sunt obişnuit din Occident, poate un scurt istoric despre perioada comunistă.


CARLOS GIFFONI turist, Brazilia: „Ieri am vizitat Cricova iar astăzi fac un tur pentru a afla mai multe despre Chişinău ,dar nu stau mult timp, deci, nu am prea mult timp la dispoziţie pentru a explora întreg oraşul. Am auzit lucruri interesante despre Moldova, despre cultura şi vinurile Republicii Moldova, am dorit să vin aici şi să descopăr, să mă bucur de cultura acestei ţări”.


Datele BNS că 95 la sută dintre vizitatori au fost excursioniști de o zi, care au sosit în scop de odihnă, recreere și agrement. Şi durata medie a sejurului în țară a turiștilor străini a crescut la 4 zile, față de aceeași perioadă a anului trecut.


ELENA STEPANOV director executiv Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern al Moldovei: „În 2024 avem o creştere în ceea ce priveşte traseele turistice, acum suntem în proces de elaborare a două trasee care ar conecta dreapta şi stânga Nistrului. Avem parte de extinderea traseelor turistice, cei care deja au o afacere turistică, doresc să îşi extindă spectrul de servicii, numărul de camere”.


În 2024, încasările agențiilor de turism și tur-operatorilor au fost de peste 1,5 milioane de lei, cu 15,7% mai mult față de ianuarie-iunie 2023.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter