Social

Investiții europene la liceul din Strășeni. Școala a beneficiat de un sprijin financiar, de un milion de euro, prin care şi-a sporit eficienţa energetică

Investiții europene la liceul din Strășeni
Sursa video: TVR MOLDOVA

Liceul Teoretic "Ion Vatamanu" din Străşeni a devenit cea mai prietenoasă cu mediul instituție de învățământ din oraș. Școala a beneficiat de un sprijin financiar, de un milion de euro, prin care şi-a sporit eficienţa energetică. Datorită investițiilor, consumul energetic s-a redus cu aproape 30 la sută.

Astăzi a fost inaugurarea clădirii renovate prin proiectul finanțat de Uniunea Europeană pentru sporirea eficienței energetice.

AUGUSTINA SÎRBU, elevă, Liceul Teoretic "Ion Vatamanu": „Până să se introducă uniformele, noi în şcoală veneam de obicei iarna în pulovere, în haine mai calde. A fost încălzita şcoala şi arată minunat.”

NICOLAE PALADI, elev, Liceul Teoretic "Ion Vatamanu": „Izolarea termică la fel s-a înbunătăţit, deja cred că iarna o să fie mult mia bine, cu mult mai cald. Nu o să fim nevoiţi să stăm în geci sau haine groase.”

Prin izolarea termică a clădirii,  consumul anual de energie scade cu 30 la sută, iar emisiile anuale de CO2 cu 51 tone. Lucrările au inclus renovarea acoperişului şi izolaţia pereţilor exteriori, reabilitarea centralei electrice şi alimentarea cu apă caldă a blocurilor sanitare. Liceul are şi propriul sistem fotovoltaic. Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei a acordat un sprijin important.

VERONICA BODEAN, directorul Liceului Teoretic "Ion Vatamanu": „Este o instituţie construită în 1965, o instituţie veche. Noi am întreţinut instituţia reieşind din condiţiile pe care le-am avut. Dar, finanţarea esenţială a fost din partea Uniunii Europene şi este aşa cum aţi văzut-o.”

MARGRET UEBBER, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova: „Proiectul de înbunătăţire a eficienţei energetice a Liceului Teoretic "Ion Vatamanu" din municipiul Străşeni reprezintă cooperarea strânsă şi eficientă dintre UE, Germania şi Moldova.”

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Suntem mândri să inaugurăm astăzi finalizarea lucrărilor din cadrul Liceului "Ion Vatamanu" din Strășeni. Eficienţa energetică este acum mai importantă ca niciodată şi suntem bucuroşi, în spiritul solidarităţii, să intensificăm eferturile noastre pentru a atenua impactul crizei energetice.”

Autorităţile de la Chişinău își doresc ca fiecare instituţie de învăţământ să ajungă la acest nivel.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Mă bucur foarte mult că de acum înainte, liceul în care suntem astăzi, devine un model de eficienţă energetică. Aşa trebuie să arate cât mai multe şcoli din ţara noatră.”

Lucrările la liceul din Strășeni au durat aproape un an şi au costat 1,3 milioane de euro.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter