Politic

Președintele Maia Sandu, în vizită în SUA. A avut întrevederi cu Nanci Pelosi și Samantha Power

post-img
întrevedere

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, și-a început luni, 5 decembrie, vizita oficială la Washington. Ea va avea mai multe întâlniri cu oficiali americani și va participa la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summitului pentru Democrație.

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Samantha Power, administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA. 

întrevedere


„Am mulțumit Statelor Unite pentru că, timp de peste 30 de ani, au susținut și susțin, inclusiv prin programele USAID, eforturile noastre de a transforma viața oamenilor spre mai bine. Începând cu anul 1992, datorită fondurilor de peste 1,7 miliarde de dolari oferite țării noastre, USAID ajută Republica Moldova să-și modernizeze economia, creând întreprinderi mici și mijlocii; agricultura - în special, sectorul vitivinicol; să-și dezvolte turismul, industria ușoară și cea creativă. Partenerii americani ne susțin în angajamentul nostru de a scăpa de corupție și de a reforma justiția, în consolidarea societății civile și a presei independente. Am mulțumit Agenției și pentru ajutorul angajat, de 75 de milioane USD ca asistență umanitară și aproape 124 de milioane USD ca asistență economică și de securitate, pentru a gestiona consecințele războiului din vecinătate și a face față celei mai grave crize energetice de până acum”, a menționat președintele R. Moldova.

Tot, la Washington, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Nanci Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite. 

întrevedere


„Am avut o discuție deschisă despre dificultățile pe care le întâmpină Moldova și întreaga noastră regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, și despre soluțiile pe care încercăm să le găsim pentru a face față actualelor crize. Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față. Pe finalul întrevederii, i-am transmis Președintei Nanci Pelosi aprecierea mea pentru experiența sa de peste trei decenii în politică, pe care și le-a dedicat protecției și consolidării democrației în lume”, a menționat Maia Sandu.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter