Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a spus președintei în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen, pe 9 ianuarie, că Transnistria nu poate achiziționa gaze de pe piața europeană din cauză că nu are conturi în euro și dolari după ce, cu o săptămână mai devreme, Tiraspoltransgaz i-a răspuns Moldovagaz că nu este interesantă de achiziții pe bursă în „condiții speculative la prețuri mult mai mari și instabile”.
„Nu avem conturi în dolari și euro, iar acest lucru ne împiedică să cumpărăm gaz de pe bursele europene”, a spus pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în timpul întrevederii cu președinta în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, a reacționat la minciuna lui Krasnoselski, subliniind că peste 1.200 de companii din stânga Nistrului exportă fără probleme 80% din produsele lor în UE.
„În fața acestei crize provocate din exterior, autoritățile de la Chișinău au venit cu mai multe soluții pentru a preveni o catastrofă energetică și umanitară în regiune, inclusiv achiziționarea de gaze din alte surse. Soluțiile există, dar autoritățile neconstituționale din regiunea transnistreană refuză dialogul și răspândesc informații false, dând vina pe oricine, în afară de cei care au creat această criză și au închis robinetul. Șantajul energetic orchestrat de Rusia în regiunea transnistreană trebuie să înceteze”, a spus Daniel Vodă într-o postare pe canalul de Telegram.
În ultimele zile, „deblocarea capacităților financiar-bancare” ale Transnistriei a devenit una dintre solicitările-cheie ale lui Vadim Krasnoselski și ale pretinsului ministru de externe, Vitali Ignatiev. Această cerere se regăsește în toate comunicatele așa-ziselor instituții din stânga Nistrului.
În realitate, problema actuală a unor agenți economici din Transnistria, în special al Holdingului Sheriff, este că nu pot face operațiuni în euro și dolari prin băncile de la Tiraspol.
Conform legislației Republicii Moldova, orice companie din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, după înregistrarea la Agenția Servicii Publice de la Chișinău, poate să își deschidă un cont bancar în euro sau dolari în orice bancă comercială licențiată din Republica Moldova.
În stânga Nistrului, funcționează trei așa-numite instituții bancare – Agroprombank, Eximbank și Sberbank –, care nu au licențe din partea Băncii Naționale a Moldovei.
Agroprombank este parte a holdingului Sheriff. Celelalte două bănci – Eximbank și Sberbank – sunt bănci ale așa-zisului stat transnistrean. Acționarul Eximbank este Agenția pentru Redresarea Sistemului Bancară, iar cel al Sberbank – Banca Republicană Transnistreană.
Până la 20 aprilie 2022, pe site-urile celor trei bănci transnistrene – Agroprombank, Eximbank și Sberbank –, la secțiunea „rechizite bancare” pentru transferurile în dolari, banca rusească Transcapitalbank figura fie în calitate de „bancă intermediară”, fie drept „bancă a beneficiarului”, respectiv a instituțiilor financiare din stânga Nistrului.
Pe 20 aprilie 2022, Trezoreria SUA a deconectat Transcapitalbank de la SWIFT, iar odată cu acestea și extensiile sale din Transnistria.