Justiție

Reacția Veronicăi Dragalin la scandalul generat de demisia Tatianei Răducanu

post-img
Veronica Dragalin

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție, după ce reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au acuzat-o că ar pune piedici la înfăptuirea reformei în justiție, în contextul în care, acum patru zile, în spaţiul public a apărut scrisoarea semnată de Veronica Dragalin în care se invoca faptul că Tatiana Răducanu ar avea legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cu oligarhul Ilan Şor şi cu avocatul acestuia, Aureliu Colenco.

"Vladislav Gribincea, Ilie Chirtoaca,

Ați lansat acuzații publice că nu am fost eu autoarea scrisorii din 14 mai 2024 din ce motiv?

1) Educația și experiența mea profesională nu demonstrează că sunt suficient de inteligentă să pot analiza informație din punct de vedere de procuror conform legislației naționale și principiile CtEDO?

2) Experiența mea de viață în diasporă înseamnă că nu cunosc limba română suficient de bine să pot formula propoziții mai complexe?

3) Sunt prima femeie pe funcție așa înaltă în sistemul procuraturii și nu de același nivel ca Dvs. sau alți bărbați importanți?

4) Am trăit majoritatea vieții mele într-un actual stat de drept spre deosebire de cei care tot reformează justiția în Moldova de zeci de ani cu mare succes, ridicând salarii mult mai mari ca procurorii și pe timpul oligarhilor și acum?

5) Am îndrăznit să ridic întrebări legitime despre o procedură care generează salarii și mai mari pentru foarte multe persoane, inclusiv rudele Dvs.?

Scandalul demisiei Tatianei Răducanu riscă să compromită iremediabil procesele în justiție , opinii

Nu cunosc dacă Dvs. personal ați fost autorii poziției CRJM, dacă nu, Vă sugerez să angajați juriști mai bine pregătiți. CRJM susține că am dus publicul în eroare și face trimitere la decizia CSM din 15.04.2014 – această decizie e citată în scrisoare cu link (pagina 3, nota 5). Dacă un jurist ar citi următoarele propoziții în scrisoare, ar vedea decizia CSM din 07.10.2014 (pagina 4, nota 9) și ar înțelege că a doua oară, CSM a 𝒓𝒆𝒔𝒑𝒊𝒏𝒔 același demers de ridicare a imunității, rezultând în clasarea dosarului împotriva fostului judecător Aureliu Colenco.

Nu am venit în această funcție să-mi fac prieteni. Nu aș fi ajuns până aici fără tărie de caracter. Acuzațiile false și atacurile nu mă ofensează. Nu am ambiții politice și imaginea mea personală nu contează. Succesul meu va fi măsurat după rezultatele concrete livrate de Procuratura Anticorupție.

Nu am timp să răspund la toate aberațiile pentru că lucrez ca procuror la dosare penale importante. Fiți siguri că voi lupta în continuare împotriva corupției și în interesul cetățenilor noștri.

Sunt sigură că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, avem un Procuror-șef Anticorupție independent, imun la orice influență. Vedem reacția", a comentat Veronica Dragalin, într-un mesaj publicat pe pagina sa personală de Facebook.

Președintele Igor Grosu a spus că regretă decizia luată de Răducanu şi spune că gestul magistratei a fost precipitat. El a mai declarat că, cităm: "Am văzut acea scrisoare care a fost expediată, eu rar mă expun, o să spun doar - apă chioară ceea ce am citit eu acolo".

De asemenea, a sugerat că Veronica Dragalin, şefa Procuraturii Anticorupţie, ar fi influenţată de procurorii și judecătorii corupţi din sistem.

De cealalată parte, într-o intervenție telefonică la un post privat de televiziune, Dragalin a spus că, de fapt, mesajele despre care vorbeşte în scrisoare le-a primit la începutul lunii aprilie de la un procuror, și nu din telefonul mobil a lui Veaceslav Platon, așa cum se vehicula în presă. Ea a mai confirmat că în acest caz a pornit un proces penal, dar nu pe numele Tatianei Răducan, ci pe fapte şi urmează să fie stabilită veridicitatea acestor mesaje.

Amintim că, acum patru zile, în spaţiul public a apărut scrisoarea semnată de Veronica Dragalin în care se invoca faptul că Tatiana Răducanu ar avea legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cu oligarhul Ilan Şor şi cu avocatul acestuia, Aureliu Colenco.

Răducanu, cu o experiență de peste 28 de ani în sistemul judecătoresc, a fost membră a Comisiei de Evaluare Externă a procurorilor şi a Comisiei Pre-Vetting. Ea urma să participe şi la evaluarea integrității șefei Procuraturii Anticorupție şi a procurorilor din procuraturilor specializate.

Parlamentul Republicii Moldova a acceptat joi cererile de demisie ale Tatianei Răducanu din funcţia de membru al Comisiei Pre-Vetting şi de Evaluare Externă a Procurorilor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter