România la zi

VIDEO. Româncă premiată în Franța: Anca Vasiliu a primit Premiul Academiei Franceze pentru întreaga operă

post-img
Anca Vasiliu
Sursa foto: Universul.net

Anca Vasiliu este câștigătoarea Marelui Premiu pentru Filosofie pe anul 2022, din partea Academiei Franceze, pentru întreagă ei operă. Decernarea va avea loc în cadrul unei ceremonii speciale, în decembrie.

 

Premiul primit de Anca Vasiliu încununează un parcurs academic de câteva decenii. În anii '90, Anca Vasiliu a plecat la Paris cu o bursă doctorală și s-a stabilt acolo.

De mai bine de 30 de ani, Anca Vasiliu face performanță academică în Franța. Când stabilește bilanțul, spune c-a trăit două vieți, una În România, alta în Hexagon, și două specializări. În anii comunismului, când filozofia însemna mai mult ideologie de partid, a ales istoria artei. A fost muzeografă la Muzeul Satului, apoi cercetătoare la Institutul de Istoria Artei.

A trecut la filozofie după '90, când a obținut doctoratul la Paris. A devenit apoi profesoară la Universitatea Sorbona și cercetătoare.

Premiul Academiei Franceze pentru întreagă opera obținut acum o plasează în compania selecta a unor nume că Paul Ricoeur, Emmanuel Levinas sau Gilles Deleuze.

Anca Vasiliu a publicat mai multe cărţi, dintre care unele premiate, cum e cea despre Sofistul lui Platon sau cea despre imaginile sinelui în antichitatea târzie. În românește i-a fost tradusă una singură, doctoratul în filozofia medievală, despre diafan.

Tot la capitolul implicare românească îi datorăm inițierea unei reviste științifice franco-române de filosofie veche şi coordonarea împreună cu cu Alexander Baumgarten a traducerii Vocabularului european al filosofiilor.

Marele Premiu al Academiei Franceze pentru Filosofie s-a instituit în 1987. Toți laureații de până acum sunt autori francezi. Anca Vasiliu este a treia femeie care primește premiul și este prima cetățeancă franceză născută în afara Franței, care devine laureată.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter