Politic

Deputat în Parlamentul României: "Visul unirii nu mai e un vis. Este o realitate care se întâmplă în momentul de față"

post-img
Punctul pe AZi

Visul unirii nu mai este un vis, ci este o realitate care se întâmplă în momentul de față. O spune Bogdan Rodeanu, deputat în Parlamentul României, care susține că datorită faptului că Republica Moldova a rezolvat deja trei puncte din cele zece din punctajul solicitat de Uniunea Europeană în mecanismul de aderare, este mai aproape de România și de visul unirii.

"Dacă discutăm despre Moldova, trebuie să fim sinceri. Nu putem spune despre Moldova că nu este țară membru a Uniunii Europene. În momentul de față este țară candidat și este într-un plin proces accelerat la aderarea UE, iar România este primul avocat care stă lângă Moldova și o sprijină pentru acest mecanism. Ne dorim o Moldova care să intre mai rapid în Uniunea Europeană pentru a beneficia de toate facilitățile de care pot beneficia toate statele membre. În momentul de față sunt declanșate mecanisme financiare evidente care sprijină financiar și dezvoltă proiecte nerambursabile în Moldova, discutăm despre o Românie foarte solidară de ceea ce se întâmplă în Moldova și putem să discutăm despre sprijinul în zona crizei energetice, despre deblocarea unor sume de bani cu scop precis pentru rezolvarea unor probleme, despre zeci și sute de milioane de euro care în momentul de față trebuie să intre în Moldova pentru a dezvolta comunitatea. Discutăm despre o Românie care a venit în sprijinul Republicii Moldova și a inițiat un dialog în rândul Uniunii Europene pentru a crea un fond de sprijin pentru Republica Moldova. Deci, Moldova nu este singură, nu putem spune despre ea că nu este membru al Uniunii Europene și nu este deloc departe de NATO", a spus Bogdan Rodeanu, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Deputatul spune că România, după ce a devenit membră a Uniunii Europene, a fost beneficiara unor programe de asistență și au fost asigurate fonduri nerambursabile de miliarde de euro, care au transformat România. 

"Vezi bani europeni în orice instituție din România, în orice școală, în orice grădiniță, în orice spital, pe orice drum. Sunt bani pe care România nu putea să-și permită să-i cheltuie pe astfel de proiecte investiții, dar am primit sprijin ca să ne dezvoltăm, ca să ne ridicăm standardele de viață. Am învățat din acest parcurs. Ceea ce ne dorim să punem pe masă în fața Republicii Moldova nu e neapărat experiența benefică, cât greșelile pe care le-am făcut. Greșeli care nu mai trebuie repetate. De aceea, sprijinim direct măsuri instituționale care într-adevăr să corecteze domeniul justiției, mediul economic, zona de antreprenoriat, educația, sănătatea. Sunt lucruri pe care în parcursul nostru le-am lăsat un pic deoparte și ne recunoaștem greșeala", declară deputatul român.

Cât despre conceptul de securitate, România tot este un exemplu. Fiind în momentul de față unul dintre pilonii flancului estic al Europei, este un hub strategic. 

"Da, pe unii poate îi deranjează foarte mult că pe teritoriul României sunt grupuri NATO, trupe aliate care pot apăra și sub articolul 5 pot asigura securitatea țărilor membre, dar pe partea cealaltă, NATO nu stă deoparte nici în ceea ce privește Ucraina, nici în ceea ce privește Moldova. NATO este în Moldova și a fost în Moldova și a lucrat pentru Moldova. Au fost proiecte de zeci de milioane de euro. Oferim asistență pentru întărirea statului moldovean. Totodată, aceste lucruri se fac în paralel cu mecanismul de aderare. Da, vrem o Moldovă cât mai aproape de Uniunea Europeană, cât mai repede. O vrem într-o piață comună cu o libertate de mișcare a cetățenilor totală și pentru asta lucrăm. Și asta am văzut azi. Am văzut optimism și am explicat că unirea, visul acela al unirii nu mai e un vis. Este o realitate care se întâmplă în momentul de față. Moldova deja a rezolvat trei puncte din acele zece din punctajul solicitat de Uniunea Europeană în mecanismul de aderare. Moldova face progrese, Moldova are nevoie de un climat politic stabil de oameni cu inițiativă cum sunt majoritatea parlamentară coerentă, cu un președinte ca Maia Sandu ca să ducă mai departe. Sunt forțe cu vădit caracter rus care se opun acestui mecanism. Prin voința noastră putem să facem acest act al aderării și să avem în cât scurt timp o Moldovă în Uniunea Europeană", precizează Bogdan Rodeanu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter