Cultură

Spiridon Vangheli, scriitorul supranumit şi „tatăl lui Guguţă”, împlineşte astăzi 92 de ani

Spiridon Vangheli, scriitorul supranumit şi „tatăl lui Guguţă”, împlineşte astăzi 92 de ani

Spiridon Vangheli, scriitorul supranumit şi "tatăl lui Guguţă", împlineşte astăzi 92 de ani. La Soroca, zeci de copii au venit la casa de cultură pentru a se bucura de spectacolul "Secolul lui Guguţă". Nici ploaia de afară nu i-a speriat pe micii spectatori, care au stat cu sufletul la gură doar pentru a vedea ce periperţii mai face Guguţă, eroul alături de care au crescut generaţii de copii.

O adevărată ceată a lui Guguţă a venit la Festivalul de Teatru "Coliba albastră" de la Soroca, unde a fost celebrat, la cei 92 de ani, scriitorul copiilor, Spiridon Vangheli. Spectacolul "Secolul Guguţă" a adunat peste 200 de copii, de diferite vârste, care purtau căciuli exact ca cea a eroului îndrăgit.

„Eu cunosc poveştile lui Spiridon Vangheli - Guguţă şi astazi am venit la festivalul lui Guguţă. Port cuşma lui Guguţă.”

„După cum vedeţi avem şi nişte căciuli frumoase care reprezintă acest festival şi Spiridon Vangheli. Le-am confecţionat din hârtii, specifice colibei albastre.”

Copiii au încins o horă, au cântat şi s-au distrat. La cea de-a doua ediție a festivalului "Coliba albastră" au participat şi colective artistice de peste Prut.

Liviu Andronic, director, Şcoala de arte populare Botoșani România: „Am venit cu colega mea, actriţa Silvia Răileanu, care este băştinaşă de aici din Moldova. Eu sunt pentru prima dată şi chiar dacă nu a fost soare, poate nu voi reuşi să văd cetatea, însă mă bucur că ploaia aduce belşug.”

„Guguţă - eroul principal al copilăriei mele. Eroul principal al tuturor copiilor din Republica Moldova. Dezvoltăm pentru copii atitudinea către folclorul nostru, către portul popular.”

Spectacolul "Secolul Guguţă" este jucat de actorii Teatrului "Veniamin Apostol" din municipiul Soroca.

Petre Popa, director, Teatru "Veniamin Apostol" din Soroca: „Eu sunt fericit că m-am născut într-un secol şi l-am prins şi pe celălalt. Este o fericire în acel secol şi acesta că îl avem pe Spiridon Vangheli. Este o sărbătoare pentru această naţiune.”

Zilele dedicate scriitorului Spiridon Vangheli vor continua la Soroca. Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai cunoscuţi scriitori din Republica Moldova. În activitatea sa, de peste jumătate de secol, a scos de sub tipar zeci de volume de carte. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii și este coautor, alături de Grigore Vieru, al Abecedar-ului. S-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, raionul Râşcani şi a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter