Politic

Cine este Dorin Recean, noul candidat la șefia Guvernului

post-img
Dorin Recean

Dorin Recean este candidatul la funcția de premier al R. Moldova, potrivit unui decret semnat de către președintele R. Moldova, Maia Sandu. Candidatura lui a fost anunțată de către șeful statului, după ce premierul Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia.

ZFR

Dorin Recean s-a născut în Dondușeni, la data de 17 martie 1974. În 1996 a absolvit Academia de Științe Economice din R. Moldova, fiind licențiat în drept în managementul afacerilor internaționale. Apoi a obținut o diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport în 2000.

El a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova din data de 24 iulie 2012  până la 10 decembrie 2014, după ce l-a înlocuit pe Alexei Roibu (2011 - 2012), devenind primul ministru de Interne civil din Republica Moldova. 

Anterior, a fost și viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor. În 2010, a fost numit în funcția de viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, fiind responsabil de implementarea pașapoartelor biometrice, ca parte a planului de liberalizare al regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

După alegerile din noiembrie 2014, Recean s-a retras din politică și a activat în mediul privat.

În februarie 2022, el a fost desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Potrivit Ziarul de Gardă, în februarie 2013, Dorin Recean, fiind ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, a fost protagonistul unui scandal mediatic după ce în spațiul public a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat. În discuții, Recean i-ar fi dat indicații șefului de la FISC, fiind supărat pe comportamentului acestuia. Discuțiile au apărut în spațiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter