Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Interviurile Telejurnalului: Jānis Mažeiks, ambasadorul UE la Chișinău: Republica Moldova poate fi o poveste de succes în parcursul de integrare europeană

interviu

Republica Moldova poate fi o poveste de succes în parcursul de integrare europeană, dar mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut. Este declaraţia pe care Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova, a făcut-o la TVR MOLDOVA, într-un interviu prilejuit de Ziua Europei, 9 mai.

Oficialul a vorbit şi despre sancţiunile pe care UE le va aplica oligarhilor ce încearcă să destabilizeze situaţia de la Chişinău, misiunea civilă care va ajuta la întărirea securităţii ţării, dar şi miza Summitului Comunităţii Politice Europene, din 1 iunie. Interviul integral cu ambasadorul UE va fi difuzat imediat după Telejurnal.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Bună ziua şi vă mulțumim pentru că aţi acceptat invitaţia Televiziunii Române.

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Bună ziua!

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Domnule ambasador, suntem în ajun de 9 mai - Ziua Europei, zi în care vom sărbători pacea și unitatea în Europa. Pace pe care am început să o preţuim cu adevărat acum când avem un război crud la graniţă pornit de Rusia împotriva Ucrainei. În ce măsură reuşim să protejăm pacea şi cu ce mesaj veniţi în aceste zile?.

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: În primul rând, vreau să spun că pentru continentul european acest lucru a funcționat. Pe parcursul a mai multor decenii nu am avut războaie în Europa, în țările care au avut războaie. Deci, UE ca proiect de pace a funcţionat. De cealaltă parte, e clar că am eşuat şi nu am reuşit să prevenim un război major în vecinătatea noastră, în Ucraina care a fost supusă agresiunii Rusiei, chiar la hotarul cu Republica Moldova. Pentru noi este foarte important să lucrăm împreună pentru a restabili pacea ceea ce înseamnă că noi vom face tot ce trebuie pentru a sprijini victoria Ucrainei şi acest război nejustificat să poată fi încheiat, iar atunci Ucraina şi Republica Moldova să poată să se dezvolte în pace, ceea ce noi vrem să sprijinim aici în Republica Moldova pentru ca voi să aveţi această dezvoltare pașnică.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Care este mesajul Dvs. pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova de Ziua Europei pentru că nu putem trece cu vederea această zi importantă?

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Vreau să felicit toți cetățenii Republicii Moldova. Voi faceţi parte din familia europeană. Noi dorim să vă urăm un bun venit în familia europeană în calitate de cetățeni europeni ai unui stat membru al Uniunii Europene. Suntem gata să lucrăm cu voi pentru a promova acest proiect de pace în comun: UE – Republica Moldova.

PARCURSUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Republica Moldova este determinată mai mult ca niciodată să avanseze pe calea europeană şi să facă parte din marea familie. Sesizează Uniunea Europeană determinarea Chișinăului şi cum sunt văzute aceste eforturi la Bruxelles?  

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Noi vedem foarte clar această determinare a autorităților Republicii Moldova pentru a avansa în parcursul european cât mai rapid posibil. Noi am văzut acțiuni concrete pe care guvernul şi Parlamentul le-au întreprins pentru a reforma domeniile care au fost evidențiate de Comisia Europeană ca fiind problematice şi știți că sunt multe sectoare problematice pe care țara trebuie să le soluționeze. Însă noi vedem că, din momentul în care aţi prezentat cererea de aderare la UE, țara a investit foarte multe eforturi pentru a oferi toată informația necesară pentru a întreprinde toţi pașii necesari în realizarea acestor reforme. Şi chiar, uneori, noi trebuie să vă încetinim din cauză că pentru noi nu este doar important să întreprindeți acești pași, dar este important ca voi să îi faceți într-un proces bine pus la punct, tocmai ca mai apoi să nu faceți același lucru de două ori.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: De-a lungul timpului, Republica Moldova a beneficiat de nenumărate granturi și împrumuturi oferite de Uniunea Europeană. Monitorizează Bruxelles cum sunt investiţi aceşti bani?

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Uniunea Europeană este, de departe, cel mai mare donator al Republicii Moldova. Oricând merg în teren eu văd acest sprijin. Recent chiar am fost în UTA Găgăuzia la monitorizarea alegerilor bașcanului şi am văzut proiecte majore, cum ar fi șoseaua de centură a Comratului, cu care orice ţară europeană s-ar mândri. Deci, da! Sunt foarte mulţi bani investiți în Republica Moldova şi noi monitorizăm foarte serios pentru că aceștia sunt banii contribuabililor europeni.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Vedeţi rezultatele?

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Evident. Sunt rezultatele pe care le vedem şi unele ţin de proiecte de infrastructură de care beneficiați ca șofer sau ca mamă a unui copil care merge la o școală ce a fost izolată din fonduri UE. Uneori, este mai puțin vizibil cum este suportul nostru pentru mass-media independentă ca să nu depindă de bani cu proveniență dubioasă. Alteori e vorba despre suport prin agențiile noastre precum Frontex. Sunt ofițerii noștri care lucrează zilnic cot la cot cu polițiștii de frontieră. Toți acești bani sunt monitorizați. De fapt, plasăm pe rețelele noastre sociale cum sunt folosiţi. 1 miliard de euro a fost mobilizat din toamna lui 2021, care chiar sunt foarte mulţi bani. În acest sens, noi avem o unitate special creată la Delegaţia UE care are grijă să fie respectate nu doar regulamentele UE dar să nu existe conflicte de interese sau corupție din partea moldovenească.

UE-MOLDOVA, MAI PUTERNICI ÎMPREUNĂ

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: În două săptămâni este programată la Chişinău - Adunare Naţională "Moldova Europeană", miting la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni pentru a-şi manifesta dorinţa de aderare europeană. Va fi acest eveniment o demonstrație că oamenii acestei ţări îşi doresc să trăiescă în marea familie europeană?

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Eu chiar sper că va fi o prezență impresionantă la acest miting. Pentru noi e foarte important ca Guvernul, Președinția, Parlamentul să sprijine parcursul european al Republicii Moldova. Este şi mai important să vedem că cetățenii Republicii Moldova sprijină acest parcurs, nu doar din cauza a ceea ce se întâmplă astăzi, dar pentru că aceasta este o cale care va dura destul de mult timp. Acest lucru înseamnă că politicienii voştri, nu doar dintr-un partid dar din toate partidele, să vadă că este ceea ce îşi doresc cetățenii Republicii Moldova pentru ei, pentru copiii lor, pentru viitorul lor. Există o cerere pentru parcursul european, şi nu doar anul acesta sau anul viitor, dar pe mulţi ani înainte pentru că aceasta este o distanţă de maraton pe care trebuie să o faceţi.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Şi acest miting are loc doar cu 10 zile înainte de summit-ul Comunității Politice Europene, găzduit de R. Moldova, pe 1 iunie. Chişinăul nu a mai găzduit un eveniment de o asemenea grandoare.  Care este miza acestui mare şi istoric eveniment şi dacă UE crede în capacitatea RM de a organiza cu capul sus acest eveniment?

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Nu am nici o îndoială că veţi face o organizare foarte bună a acestui summit pentru că aţi avut mult timp să vă pregătiți şi văd aceste pregătiri care sunt în toi şi sunt la diferite nivele. Când vine vorba despre scopul acestui summit, sunt mai multe. Unul este o oportunitate pentru Republica Moldova să arate că nu este doar pe post de beneficiar dar şi oferă Uniunii Europene ceva din partea sa. Veţi avea aici aproape 50 de şefi de state şi guverne din ţările UE şi nu doar ale Uniunii Europene. Acolo se vor discuta aspecte importante nu doar pentru Republica Moldova dar pentru întregul continent european. Evident este vorba despre faptul că trebuie să găsim legături între interesele UE şi ale Republicii Moldova. Cred că veţi obține şi mai mult suport pentru propriul scop de integrare europeană.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Tot pe 1 iunie în Republica Moldova va fi lansată misiunea civilă a Uniunii Europene. S-a speculat foarte mult pe acest subiect şi poate ar fi cazul să le spunem oamenilor despre avantajele acestei misiuni.  

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Guvernul Republicii Moldova a solicitat crearea unei asemenea misiuni şi a specificat în ce domenii doresc acest sprijin. Noi avem mai multe misiuni preparatorii pentru a înțelege dacă este o necesitate reală şi cu ce putem să contribuim. Decizia a fost luată, misiunea este creată şi va pune accente pe asemenea domenii cum ar fi amenințări hibride şi cibernetice, dezinformare, informații dăunătoare din străinătate. De cealaltă parte, se va oferi consultanță dar vor avea şi posibilitatea de a sprijini Republica Moldova prin acțiuni concrete. Deci, nu va fi doar o misiune de consultanță. Această misiune se va contura în următoarele luni şi, cu siguranță, veţi vedea prezența acesteia.

ÎN AŞTEPTAREA SANCŢIUNILOR UE

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Un alt subiect de interes sunt sancțiunile care ar urma să le aplice Uniunea Europeană persoanelor care pun in pericol securitatea şi suveranitatea ţării. Când am putea vedea şi primele sancțiuni aplicate?

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Decizia a fost luată recent de Uniunea Europeană pentru a crea un cadru de sancțiuni pentru cei care amenință suveranitatea Republicii Moldova dar şi atunci când vine vorba despre alegeri sau tranzacții financiare dubioase. Acum avem cadrul legal agreat şi lucrul continuă pentru a stabili numele acelor persoane care cad sub incidența acestor criterii şi care vor fi supuse sancțiunilor. Nu pot să spun exact momentul când vom avea primele nume pe această listă dar eu presupun că va fi în curând pentru că acest mecanism de sancțiuni a fost implementat destul de rapid.

BRUXELLES CERE REFORME LA CHIŞINĂU

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: În curând se face 1 an de când RM este stat candidat la aderare. Chişinăul are de îndeplinit cele 9 condiții impuse de Comisia Europeană. 13.41 MUSCA 13.51 Reforma justiției este încă în proces, mai vedem multe lucruri care trebuie de făcut. Uniunea Europeană vede evoluţii la acest capitol?

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Noi sprijinim reforma justiției de la bun început. Noi o promovam chiar şi atunci când guvernele anterioare nu erau interesate. Putem să vă spunem că acum există acel avânt şi noi îl sprijinim. Procesul de pre-vetting a fost organizat cu sprijinul Uniunii Europene, dar şi SUA. Noi susținem procesul împreună şi, de asemenea, am identificat experții internaționali pentru pre-vetting şi acum deja lucrăm pentru vetting. Vedem acest lucru ca fiind foarte important nu doar pentru sectorul justiției, dar şi lupta împotriva corupției care este o altă problemă în țară. Noi vedem că acest proces se mişcă înainte. Şi, iarăşi, uneori la propunerea noastră noi le spunem să nu se grăbească, iar uneori acest lucru a fost frustrant pentru autoritățile moldovenești care îşi doresc un proces mai rapid, dar vedem că procesul de pre-vetting şi-a atins primele rezultate. Avem primii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii numiţi de Parlament şi Adunarea Generală a Judecătorilor iar CSM poate să înceapă să lucreze. În același timp, vedem că multe trebuie făcute la etapa de pre-vetting şi vetting. Noi vom fi lângă voi, cu voi, pentru a spijini acest proces în viitor. Deci, mă refer la aceasta ca la o istorie de succes care încă se coace. Nu aţi ajuns la final, dar aveţi nu doar planuri, dar şi direcții pentru ca să deveniți o istorie de succes.

CÂND VOR FI LANSATE NEGOCIERILE DE ADERARE?

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: O ultimă întrebare şi probabil, răspunsul e aşteptat de toată lumea, va începe Republica Moldova negocierile de aderare până la sfârşitul acestui an?

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: Este o întrebare grea pentru că are mai multe componente. Una ţine de raportul de progres pe care Comisia Europeană îl pregătește şi va reflecta efortul Republicii Moldova pe acele nouă condiţii dar şi modul în care v-aţi mișcat cu ajustarea legislației voastre la acquis-ul comunitar. Va fi pentru prima dată, împreună cu alte ţări candidate, la raportul de progres publicat în octombrie. De asemenea, în baza informației prezentate de Guvern, apropo sunt peste 900 de pagini de informații şi actualizări relevante pentru noi. Deci, acest lucru este în pregătiri. De cealaltă parte, avem decizia politică pentru că va fi luată de Consiliul European care necesită unanimitate de voturi şi acolo nu e vorba doar de componenta tehnică şi modul în care v-aţi mișcat dar considerațiuni de ordin politic pentru că sunt şefi de state şi guverne. Personal, sper că va posibil acest lucru pentru că eu vreau ca acest parcurs de integrare să avanseze cât mai repede posibil dar, în același timp, noi vedem că sunt lucruri care vor dura.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Domnule ambasador, vă mulțumim pentru prezenţă şi felicitări cu Ziua Europei! 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter