Economic

Banca Națională a Moldovei prognozează creșterea prețurilor

post-img
Prim-viceguvernatorul BNM, Petru Rotaru, prezintă Raportul asupra inflației nr. 1, 2025

În acest an, preţurile în Republica Moldova vor continua să crească, iar factorii principali ţin în mare parte de incertitudinile externe. Potrivit primului raport din acest an al Băncii Naţionale a Moldovei, prezentat astăzi, până în decembrie, nivelul mediu al inflaţiei va fi de 7,3%, iar cel mai mare se va înregistra în primul trimestru de 8,5%. Va creşte şi rata de bază pentru principalele operaţiuni de politică monetară.

Viceguvernatorul BNM, Petru Rotaru, a precizat că cea mai mare rată a inflaţiei de peste 9% puncte procentuale, a fost atinsă în ianuarie, 2025.

PETRU ROTARU, viceguvernator BNM: „Rata medie a inflaţiei a fost majorată cu 2,4 pp pentru 2025 şi cu 0,9 pp pentru 2026. Revizuirea prognozei este determinată în mare parte de: majorarea tarifului la gaz în trimestrul IV, 2024, majorarea mai multor tarife la început de 2025, precum, energie electrică, termică, încălzire centralizată şi apă caldă.  Prognoza superioară a preţului la gazele naturale, nivelul superior al produselor alimentare pe piaţa internaţională."

Viceguvernatorul BNM a mai declarat că nivelul în creştere a inflaţiei este cauzat, preponderent, de factori externi.

PETRU ROTARU viceguvernator BNM: „Fragmentarea comerţului internaţional, aprecierea dolarului SUA. Presiuni politice în Europa, incertitudine rămâne conflictul militar din ucraina şi orientul mijlociu."


Pe 5 februarie, Comitetul executiv al BNM a adoptat majorarea ratei de bază cu 0,9%. Experții se așteaptă la un val de scumpiri și cred că   fenomenul putea fi diminuat dacă autorităţile interveneau la timp pentru procurarea de resurse energetice.

OLEG TOFILAT expert economic, WatchDog: „Inflaţia duce încetişor la scumpirea tuturor preţurilor. Când creşte un produs cum ar fi resursele energetice, celelalte oricum o s-o ia din urmă. Cauza de bază este creşterea preţurilor la resursele energetice – gaz şi electricitate. E vorba despre nişte factori exogeni. Totodată, dacă era să ducem nişte politici mai chibzuite la achiziţia de gaz şi energia electrică, probabil că efectele inflaţiei erau să fie mult mai mici."

Cea mai mare rată a inflaţiei în Republica Moldova s-a înregistrat în anul 2022, aproape 35 la sută, și a fost cauzată de invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor