Extern

Primul pacient din istorie cu transplant de rinichi de porc a murit la două luni după procedură

post-img
Pacient

Prima persoană din istorie căreia i s-a făcut un transplant de rinichi de porc a murit la aproape două luni de la procedură, anunță SkyNews. Richard Slayman, în vârstă de 62 de ani, fusese supus în martie, timp de patru ore, operației de transplant la un spital din Boston.

Era pentru prima dată când un rinichi de porc - modificat genetic - era transplantat la un pacient viu. Chirurgii au declarat atunci că sunt de părere că organul va rezista cel puțin doi ani, însă familia lui Slayman a anunțat sâmbătă decesul acestuia, mulțumindu-le medicilor care au efectuat operația în premieră mondială pentru "eforturile lor enorme", scrie news.ro.

Membrii familiei au spus că transplantul de la animal la om - cunoscut sub numele de xenotransplant - le-a oferit încă șapte săptămâni alături de Rick, iar amintirile din această perioadă le vor rămâne în minte și inimă.

Echipa de la Massachusetts General Hospital (MGH) care a efectuat transplantul a declarat că nu are niciun indiciu că pacientul a murit în urma procedurii. Slayman, din Weymouth, Massachusetts, a mai beneficiat de un transplant de rinichi la MGH în 2018, dar a trebuit să se întoarcă la dializă anul trecut după ce a dat semne de insuficiență. Deoarece avea nevoie de proceduri frecvente ca urmare a complicațiilor dializei, medicii i-au sugerat un transplant de rinichi de porc.

Familia sa a declarat că Slayman a dorit să se supună procedurii pentru a da speranță celor aflați pe listele de așteptare pentru transplanturi, adăugând: "Rick și-a îndeplinit acest obiectiv, iar speranța și optimismul său vor dăinui pentru totdeauna".

Rinichi de porc au mai fost transplantați anterior la donatori aflați în moarte cerebrală, dar numai temporar. Doi bărbați au primit, de asemenea, inimi de porc, ambii murind la câteva luni după ce au fost operați.

La o lună după transplantul lui Slayman, Lisa Pisano, din New Jersey, a devenit a doua persoană din lume care a fost supusă unui transplant de rinichi de porc și prima care a fost operată în timp ce i s-a implantat chirurgical și o pompă cardiacă mecanică. Femeia în vârstă de 54 de ani a declarat că "și-a asumat o șansă" după ce a suferit de insuficiență cardiacă și renală, ceea ce a făcut-o să fie prea bolnavă pentru a se califica pentru un transplant clasic.

Mai mult de 100.000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru transplanturi în SUA - majoritatea au nevoie de un rinichi, dar mii de oameni mor în timp ce așteaptă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter