Politic

Ministerul Economiei are un nou secretar de stat

post-img
Nou secretar de stat

„Continuăm consolidarea echipei! Viorel Garaz este noul Secretar de Stat la ministerul economiei. Îi mulțumesc că a acceptat provocarea. Așteptările de la noi sunt mari și Viorel o să pună umărul”, a scris ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, pe Facebook.

„Viorel Garaz este un tânăr manager de calitate, vine cu o experiență bogată în domeniul administrării afacerilor, în promovarea exporturilor și diversificarea piețelor. Știe bine provocările cu care se confruntă afacerile din Republica Moldova, are o pasiune aparte pentru industria vinurilor. 

Din 2019 este director general al întreprinderii de stat Mileștii Mici, a fost responsabil de activitatea operațională a întreprinderii, inclusiv producție, vânzări și management financiar. A reușit într-o perioadă scurtă de timp, să facă curat la această întreprindere, în pofida crizei economice generate de pandemia COVID, iar apoi de războiul din Ucraina și multor altor provocări, Mileștii Mici a achitat integral datoriile istorice ale întreprinderii, au fost reutilate secțiile de producere, a sporit capacitatea de deservire a turistilor, atât din resursele proprii, cât și din fondurile atrase de la partenerii de dezvoltare. Astfel, IS Milestii Mici în ultimii ani a devenit o întreprindere rentabilă. 

În 2018 Mileștii Mici a avut un profit simbolic de 1,7 mln lei. În 2019 profitul întreprinderii a atins 4,7 milioane, iar în 2021, acesta a constituit 6,6 milioane lei. 

Anterior, în calitate de expert la Oficiul Național al Viei și Vinului, dl Viorel Garaz a fost responsabil de promovarea țării și diversificarea piețelor de export a vinurilor moldovenești. Aceasta a inclus colaborarea cu oficiali guvernamentali, lideri din industrie și parteneri internaționali, pentru a crea noi oportunități de export și a reduce influența crizelor economice și politice din regiune asupra sectorului vitivinicol național, în care lucrează cca ¼ din populația activă a țării.

Viorel are experiență și în procesul legislativ, fiind în trecut angajat al Parlamentului RM, fiind implicat în analiza, amendarea și elaborarea proiectelor legislative, interacțiunea cu instituțiile statului ș.a activități specifice”, a scris Dumitru Alaiba.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter