Social

Utilizarea cerealelor recent recoltate în hrana porcilor poate provoca infestarea cu pestă porcină

post-img
Pestă porcină

Utilizarea cerealelor recent recoltate și a ierbii proaspăt cosite în hrana porcilor poate duce la infestarea cu pestă porcină. „Cerealele trebuie să fie depozitate pe o perioadă de cel puțin 30-60 de zile din momentul recoltării, după care să fie utilizate în hrana porcilor. Imediat ce proprietarul observă că animalele manifestă un comportament neadecvat, bolnăvicios, să notifice medicul veterinar pentru că astfel să poate lua măsurile de rigoare, cazul poate fi documentat”, a precizat pentru IPN Alexandr Manciu, director general adjunct pe probleme sanitar-veterinare în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Proprietarii porcilor bolnavi pot primi din partea statului  compensarea totală. Statul rambursează proprietarului de animale banii  cu condiția ca acești porci sunt identificați.

Recent pe  teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de pestă  porcină africană. Este vorba de mistreți în arealul satului Bulboaca,  raionul Anenii Noi. Și porci crescuți într-o gospodărie din satul  Ciutulești, raionul Florești.

„Au fost instituite măsuri de  carantină pe o perioadă de 45 de zile. La momentul de față are loc  recensământul populației de porci atât din zona de protecție, cât și din  zonele de supraveghere. Și în continuare sunt aplicate măsurile  stabilite pentru a elucida nemijlocit potențială sursa infecției”, a  precizat Alexandr Manciu.

Republica Moldova are un program  național de monitorizare și combaterea pestei porcine africane.  Programul prevede, pe lângă monitorizarea activă și pasivă a pestei  porcine africane, și campania de informare a populației.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter