Actualitate

Drepturile femeilor, stereotipuri și tragedii. În 2024, în R. Moldova s-au înregistrat 28 de tragedii provocate de violența în familie

Drepturile femeilor, stereotipuri și tragedii

Respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor rămâne un subiect arzător în Republica Moldova. Doar în 2024 s-au înregistrat 28 de crime provocate de violența în familie. Studiile arată că un număr mare de oameni continuă să creadă că rolul femeii este strâns legat de îngrijirea copiilor şi curăţenia în casă sau că femeia este vinovată, într-o anumită măsură, pentru că a fost violată. Sunt statistici îngrijorătoare, iar unele dintre ele, în creştere. Vă atenţionăm că urmează informaţii ce vă pot afecta emoţional.

BFCO

MĂRTURISIRI ALE FEMEILOR SUPUSE VIOLENŢEI: „De fiecare dată când se întâmpla să mă înjure, să strige la mine sau să mă bată, eu eram cea vinovată. Mă învinuiam că am stat prea mult cu o colegă, pentru care am primit două palme. Aveam remușcări pentru că eu am o facultate, iar el nu."

MĂRTURISIRI ALE FEMEILOR SUPUSE VIOLENŢEI: „Prima dată m-a lovit după o nuntă. Am "greșit" atunci când am acceptat invitația la dans din partea unui băiat. Apoi am fost obligată să las facultatea, să stau acasă, să cresc copii, să am grijă de gospodărie şi să nu ies din casă." MĂRTURISIRI ALE FEMEILOR SUPUSE VIOLENŢEI: "Mă agățam de orice posibilitate pentru a mă proteja, de a fi cât mai departe de sursa durerilor mele. Dar soțul mă găsea la serviciu. Îmi aducea flori, venea cu promisiuni. Iar eu terminam banii și nu mai puteam trăi din mila cuiva. Am cedat de fiecare dată, chiar dacă uneori copiii erau împotriva întoarcerii acasă."


Sunt doar câteva povești triste ale unor femei din Republica Moldova care au fost supuse violenţei şi inegalităţii de gen. Încălcarea drepturilor o putem observa nu doar în familie, ci şi la muncă, pe stradă sau în alte medii sociale. Grav este că, de multe ori, inegalitatea de gen si violenta duc la tragedii.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „În perioada 2022 - 2023, 45 de femei au fost ucise în urma violențelor în familie. În acest an, s-a înregistrat o creştere alarmantă a numărului de cazuri. 28 de femei au fost omorâte de partener sau de un membru al familiei. Sunt cu şapte cazuri mai multe faţă de anul trecut”.

BFCO

CAZURI DE FEMICID ÎN R. MOLDOVA Număr cazuri An 24 2022 21 2023 28 2024


Cazul Anei-Maria, tânăra însărcinată în şase luni, care în aprilie 2024 a fost găsită moartă într-o pădure din raionul Teleneşti a fost încă un un semnal de alarmă pentru autorități. Ea ar fi fost ucisă de şoferul unei maşini de ocazie. Mai mulţi activişti au ieşit în stradă în acest an şi au cerut modificări ale legii.

„Pe pancarta mea este vorba despre tăcerea pe care o au autorităţile, pe care o are societatea. Şi cumva asta pe noi ne ucide. Sunt foarte multe carenţe. În cazul Anei-Maria una dintre cele mai mare probleme a fost nesiguranţa pe străzi”.


Drept urmare, pe 15 august, în legislaţia Republicii Moldova a fost introdusă noţiunea de femicid, cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor. Autoritățile responsabile de prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței în familie sunt obligate să reacționeze prompt la orice sesizare și să informeze victimele despre drepturile lor.

DOINA GHERMAN vicepreședintele Parlamentului: „Noi vedem că cifrele devin tot mai îngrijorătoare. Or femeile şi fetele sunt violate, abuzate, bătute, hărţuite în propria casă. Este o tragedie naţională. Iar această noţiune de femicid va reglementa foarte clar cadrul legal şi respectiv va oferi pârghii concrete instituţiilor de drept şi nu doar. Este o practică internaţională, deja implementată în mai multe ţări, inclusiv europene”.


Este extrem ridicat și numărul de victime rănite in urma violenţelor. În unele cazuri a fost sesizat şi Avocatul Poporului.


CESLAV PANICO Avocatul Poporului: „În acest sens, în acest an, am fost sesizaţi în două cazuri. Într-unul am intervenit, am reuşit să plasăm persoana (fiindcă nu trăia în casa ei), am reuşit să scoatem persoana din casă, am sesizat instituţiile sociale, poliţia şi pe acest caz se lucrează. La fel, ne-am sesizat pe mai multe cazuri, inclusiv omorul de la Orhei, inclusiv colegii mei din cadrul Avocatului Copilului în cazul de la Căuşeni. Dar, totodată, avem mai multe cazuri şi considerăm că există violenţă faţă de femei şi în internate sau în centre de plasament a persoanelor cu dizabilităţi, unde din păcate am avut şi în acest an un caz de acest gen”.


Nedreptăţile nu se opresc aici. Raportul "Moldova Inegală", publicat recent de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Fundația Est-Europeană, prezintă alte statistici îngrijorătoare. Conform sondajului naţional, dintre cei peste 1050 de respondenţi, 24,6% cred că o femeie poartă într-o anumită măsură vina pentru faptul că a fost violată. Situaţia s-a agravat faţă de 2018, când procentul era de 20,5%.


Iar un alt studiu, realizat de Centrul de Drept al Femeilor, ne arată că mai avem de muncit la capitolul egalitatea de gen în viaţa de zi cu zi şi la percepţia oamenilor faţă de acest drept fundamental. 86 la sută dintre bărbaţi şi 71% dintre femei, dintre cei peste 1500 de respondenţi, consideră că rolul femeii în familie este strâns legat de îngrijirea şi educaţia copiilor.

"ROLUL FEMEII ÎN FAMILIE ESTE ÎNGRIJIREA COPIILOR" Bărbaţi 86% Femei 71%

„Consideră că femeia poate să exceleze în orice domeniu pe care ea şi-l pune în plan, atât timp cât este ambiţie şi voinţă, totul este posibil indiferent de gen... chiar şi de influenţele sociale. Îngrijirea copiilor şi curăţenia în casă al cui rol este? - Cred că al meu. Soţul e medic şi mai mult eu... - Împărţiţi responsabilităţile? - Mai mult eu, eu sunt cu copiii, soţul e la serviciu. E un rol comun, important ca familia să funcţioneze, deja cum se deleg rolurile şi activităţile în familie... vorba aia: câte bordeie, atâtea obiceiuri”.


DIANA CHEIANU-ANDREI sociolog: „Atitudinile şi practicile, atât ale bărbaţilor, cât şi ale femeilor, pe dimensiunile date se schimbă extrem de lent. Avem anumite tendinţe pozitive, dar ele nu sunt atât de mari pe cât ne-am fi dorit. Există şi anumite tendinţe mai puţin pozitive. Asta ar însemna să eficientizăm atât acţiunile, cât şi dimensiunile pe politicile date”.


Autorităţile sustin că şi-au asumat un angajament ferm de a promova politici pentru a asigura egalitatea de gen în societate.

MARCELA ADAM deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Am promovat legea despre egalitatea de plată pentru muncă sau egalitatea salariilor pentru femei şi bărbaţi. Dar cea mai mare realizare, cred eu, a fost ratificarea convenţiei Consiliului Europei pentru combaterea şi prevenirea violenţei faţă de femei şi fete şi a violenţei domestice, pentru că este un document cadru exhaustiv care oferă posibilitate ţării noastre să implementeze mai multe politici, să ajusteze cadrul normativ şi să identifice instrumentele pentru a proteja atât femeile, cât şi bărbaţii de orice tip de violenţă”.


În cazul în care vreţi să solicitaţi ajutor de urgenţă, vă îndemnăm să apelați la Telefonul de încredere pentru femei și fete - 0 8008 8008, care este gratuit și confidențial. Sau puteţi suna la Serviciul de Urgență 112. De asemenea, pe pagina Coaliţiei Naţionale "Viaţa fără Violenţă", puteţi găsi o hartă cu centrele care oferă sprijin victimelor violenței și femeilor abuzate.

TELEFONUL DE ÎNCREDERE PENTRU FEMEI ȘI FETE 0 8008 8008 PAGINA COALIŢIEI NAŢIONALE "VIAŢA FĂRĂ VIOLENŢĂ" stopviolenta.md Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei Uniți Împotriva Crimelor De Ură, realizată de Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu un grup de ONG-uri din domeniile drepturilor omului și justiție, cu suportul Millennium Partners.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter